Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 7 Septembrie, 2022. Sfântul Mucenic Sozont; Cuviosii Simeon și Amfilohie de la Pangarati

Sfinții Cuviosi Simeon și Amfilohie de la Pangarati au fost canonizați de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din dată de 5-7 martie 2008.

Sfântul Cuvios Simeon s-a născut la începutul secolului al XV lea, într-un sat din apropierea orașului Piatră Neamț. Alege să se retragă împreună cu doi ucenici în anul 1432 în pustie, la poalele muntelui “Păru”, la 5 km de Mănăstirea Bistrița. Primește de la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare bani și ajutor să ridice o biserica în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Biserica va fi sfințită de Mitropolitul Teoctist I. La această slujba a avut loc și hirotonirea întru preot a lui Siomen, devenind primul întemeietor și egumen al Mănăstirii Pangarati.

Din cauza invaziei otomane, Cuviosul Simeon este nevoit să plece în Transilvania. Se stabilește la Mănăstirea Casiva, unde va avea loc și trecerea să la cele veșnice (anul 1476).

Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pangarati s-a născut în anul 1487. De tânăr a intrat în obștea de la Pangarati. Va ajunge să conducă obștea mănăstirii vreme de 56 de ani. În urmă unei descoperiri dumnezeiești, domnitorul Alexandru Lăpușneanu zidește la Pangarati o nouă biserica, în locul celei vechi de lemn, care fusese arsă de turci.. Ea va fi sfințită în anul 1560 de Mitropolitul Grigorie al Moldovei. Cunoscând vremea trecerii la cele veșnice, se retrage în anul 1566 la Mănăstirea Moldovița, unde se va mai oșteni timp de patru ani.

Sfântul Sozont s-a născut în Licaonia (Asia Mică), în timpul domniei lui Dioclețian (284-305). A fost pastor de oi și s-a învrednicit să-și vadă sfârșitul că mucenic pentru Hristos, într-o vedenie.

În vremea să, se află la Pompeiopolis (în Cilicia) un idol din aur și argint, la care se închinau paganii. Sozont a intrat în cetatea în care se află acest idol, a rupt mâna idolului, a făcut-o bucăți și a împărțit-o săracilor.

Că să împiedice arestarea pe nedrept a nevinovaților, Sozomen s-a predat magistratului, mărturisindu-i că este creștin și că el a tăiat mâna idolului.

După supunerea la multe chinuri, a fost aruncat în foc, iar aici și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Tot astăzi, serbăm:
– Inaintepraznuirea Nașterii Maicii Domnului și face pomenirea:
– Sfinților Apostoli Evod și Onisifor;
– Sfântului Evpsihie;
– Sfântul Cuvios Luca, al treilea egumen al Mănăstirii Pârâul Adânc;
–  Cuvioșilor Simeon și Amfilohie de la Pangarati

calendar-ortodox

Recomandări

X