Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 6 septembrie, 2022. Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose

Calendar creștin-ortodox: Pomenirea minunii Sf. Arhanghel Mihail în Colose

În cursul anului bisericesc avem parte de mai multe sărbători închinate Sfinților Arhangheli. Pe 6 septembrie facem pomenirea unei minuni a Sfântului Arhanghel Mihail, săvârșită în Chones, în Colose, din Frigia.

Mai avem soboarele prăznuite pe 26 martie, 13 iulie și Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil de pe 8 noiembrie, o sărbătoare pe care Biserica o dedică îngerilor.Revenind la sărbătoarea de pe 6 septembrie, menționăm că potrivit unei tradiții, Sfântul Apostol Ioan însoțit de Filip a predicat Evanghelia la Heretop, aproape de cetatea Colose.

El a privit către acest loc și a prorocit că din el va tasni un izvor cu ape vindecătoare și că va fi cercetat de Sfântul Arhanghel Mihail. La puțîn timp prorocia s-a împlinit, iar la el veneau din toate părțile persoane pentru a primi vindecare de diverse boli. Unui păgân din Laodiceea i s-a arătat Sfântul Mihail și i-a spus să-și ia fiica lipsită de puterea de a vorbi și să vină la acel izvor pentru a primi vindecare.

După ce față a băut din acea apă, a început să vorbească. Tatăl fetei, în semn de recunoștință a zidit acolo o biseria închinată Arhanghelului Mihail.

Păgânii, văzând că mulți se botează în acea biserica, au dorit să schimbe cursul acelui izvor peste ea. Arhanghelul Mihail i s-a descoperit lui Arhip și l-a încurajat pe acesta să lovească cu toiagul în stanca, pentru a face loc apei să treacă prin ea.

Din acel moment locul s-a numit „Hones”, adică „mistuire”, pentru că acolo apele se mistuie în piatră.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Pătimirii Sfinților Mucenici Eudoxie, Zinon, Romil și Macarie;- Celor 1.104 ostași;- Sfintei Calodoti;- Sfinților Faust, prezbiterul, Macarie, Andrei și Viv, monahul, Chiriac, Dionisie, Andronic;- Sfintelor Andropelaghia și Tecla;- Teoctist, corăbierul, Chiriac, Dimotul, țăranul, și a Sfântului Sarapavon, senatorul.

Mâine facem pomenirea Sfinților Simeon și Amfilohie de la Pangarati

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Recomandări

X