Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 5 septembrie, 2022. Sfântul Proroc Zaharia

Sfântul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, este cinstit pe 5 septembrie. Sfântul Zaharia a fost preot la Templul din Ierusalim în timpul împăratului Cezar August. În acea vreme, în Țară Sfânta domnea Irod cel Mare, ucigașul de prunci.

Din Scriptură aflăm că în vreme ce slujea la Templul din Ierusalim, în sfântul altar i s-a arătat îngerul Gavriil care i-a vestit că Elisabeta, soția lui, îi va naște fiu, că răspuns la rugăciunile lor. Zaharia s-a îndoit de cuvintele îngerului, pentru că atât el, cât și soția să erau înaintați în vârstă. Pentru îndoială să, va rămâne mut până când îi va scrie numele fiului pe o tăbliță, după nașterea acestuia.

În Evanghelia de la Luca 1, 67-69, Sfântul Zaharia prorocește despre viață și activitatea lui Ioan: „Iar tu, pruncule, proroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea fetei Domnului, că să gătești căile Lui, să dai poporului Sau cunoștință mântuirii întru iertarea păcatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Răsăritul cel de Sus, că să lumineze pe cei care sed în întuneric și în umbră morții și să îndrepte picioarele noastre pe calea păcii.“

Datorită acești prorociri, Zaharia este numărat în rândul prorocilor.

Potrivit tradiției, când Irod a poruncit că toți pruncii din Betleem să fie uciși, în speranța de a-L ucide și pe Hristos, Elisabeta s-a ascuns cu Ioan într-o peșteră. Irod știa de nașterea minunată a lui Ioan și pentru că ajunsese să creadă că acesta ar putea fi Mesia, le poruncește soldaților să-l caute și să-l omoare.

Știind de nașterea minunată a lui Ioan și crezând că însuși Ioan ar putea fi Mesia, a poruncit soldaților să îl caute și să îl omoare. Pentru că soldații nu l-au găsit pe Ioan, Irod a poruncit că preotul Zaharia să fie înjunghiat în locul fiului sau.

Există tradiția că Zaharia a fost ucis înaintea altarului. Potrivit unei inscripții din secolul al IV lea, descoperită în 2003, moaștele Sfântului Zaharia se găsesc în Ierusalim, la Yad-Avshalom, alături ce cele ale lui Simeon cel Bătrân.

Menționăm că la patruzeci de zile după uciderea lui Zaharia, a murit și Elisabeta. Copilul loan a rămas în pustie, hrănit de înger și păzit de Dumnezeu, până în ziua în care s-a arătat la Iordan.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților Mucenici Urban, Teodor, Medimn și a celor împreună cu dânșii, optzeci de preoți și diaconi;- Sfântului Sfințitului Mucenic Avda, episcop de Hormizd (Persia);- Arătării Sfântului Apostolul Petru împăratului Iustinian.

Mâine, facem pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose (Frigia).

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Recomandări

X