facebook
Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox 18 martie 2020. Sfântul Chiril al Ierusalimului

Published

on

Sfântul Chiril s-a născut la Ierusalim, în anul 315 după Hristos, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare. Sfântul Chiril a fost hirotonit diacon de către Macarie al Ierusalimului, iar preot de episcopul Maxim ÎI. În legătură cu hirotonirea sa că episcop, în anul 348, de către Acaciu, episcop arian, există semne de întrebare. Cum putea un episcop arian să numească pe cineva care nu-i împărtășea învățătură pe care o vestea?

După numirea să pe scaunul episcopal al Ierusalimului a izbucnit un conflict deschis pentru supremație între Acaciu și Chiril, acesta din urmă pretinzând primatul deoarece scaunul de la Ierusalim era apostolic. Ceartă a dus la exilarea de trei ori a lui Chiril. Exilurile lui Chiril determina sinodul de la Antiohia din 379 să-l trimită pe Sfântul Grigorie de Nyssa să cerceteze această situație. Sfântul Grigorie mărturisește că Biserica de la Ierusalim are parte de o credință sănătoasă.

Sfântul Chiril participa la sinodul ÎI ecumenic de la Constantinopol din 381, unde își mărturisește ortodoxia credinței.

Sfântul Chiril a avut de dus două lupte grele în viață lui: una împotriva ereticilor arieni care deveniseră foarte puternici în timpul domniei lui Constantius, fiul Marelui Constantin, iar cealaltă împotriva evreilor care, în timpul lui Iulian Apostatul, nepotul Marelui Constantin, aveau mari privilegii și puteri.

Sfântul Chiril a trecut la cele veșnice în anul 386, în timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare.

Troparul Sfântului Chiril al Ierusalimului Indreptator credinței și chip blandetilor, învățător înfrânării te-a arătat pe ține turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru această ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte ierarhe Chiril, roagă pe Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea: – A zece mii de mucenici; – Sfinților Mucenici Trofim, Evcarpion și cei împreună cu dânșii; – A Mariei, sora lui Lazăr; – Sfântului Nicolae Velimirovici.

Mâine, 19 martie, facem pomenirea Sfinților Mucenici Hrisant, Daria și Ilaria.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Recomandări

Popular

X