facebook
Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox 12 martie 2020. Sfântul Teofan Mărturisitorul; Sfântul Simeon Noul Teolog

Sfântul Simeon Noul Teolog este prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 12 martie. Pentru a încerca să reconstituim într-un mod obiectiv și complet personalitatea duhovnicească a Sfântului Simeon și activitatea să de egumen al Mănăstirii Sfântului Mamas, de îndrumător de suflete și de reinnoitor al vieții monahale, se impune mai întâi, pe lângă un studiu comparativ al scrierilor sfântului, și un studiu al datelor istorice pe care le găsim în „Viață” scrisă de către Nichita Stithatul.

Sfântul Teofan Mărturisitorul s-a născut la praznicul Botezului Domnului (Bobotează), din părinți cinstiți, Isaac și Teodotia. Amintim că tatăl sau a fost rudă cu împăratul Leon Isaurul (717-740) și a murit pe când Teofan avea trei ani.

La vârstă de 12 ani, Teofan a fost logodit cu fiica unui senator, însă nuntă a avut loc la împlinirea anilor potriviți pentru căsătorie. După moartea împăratului și a socrului sau, își va împărți averea săracilor și va intră în monahism împreună cu soția să. Soția se va călugări la Mănăstirea Princhipos și va primi numele de Irina, iar el se va călugări în Mănăstirea Polihroniu din ținutul Sigrana. Timp de șase ani a copiat diferite lucrări, refuzând să conducă mănăstirea. Ajunge în insula Calonim, unde va ridică o mănăstire, și apoi va reveni în Muntele Sigrianei.

Participa la al VII lea sinod ecumenic (de la Niceea, din anul 787) unde lupta împotriva celor care respingeau cinstirea sfintelor icoane.

Dumnezeu i-a dăruit Sfântului Teofan harul facerii de minuni, prin care vindecă toate bolile, și mai cu seama toate formele de nebunie.

Când erezia iconoclastă a izbucnit iar sub împăratul Leon Armeanul, Sfântul Teofan a fost adus la Constantinopol și aruncat în temniță. Aici a zăcut timp de doi ani. Apoi împăratul l-a surghiunit în insula Samotrace, lucru pe care îl prorocise mai înainte temnicerilor lui. După sosirea la Samotrace, Sfântul Teofan a mai trăit douăzeci și trei de zile.

Troparul Sfântului Teofan Mărturisitorul

Indreptatorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției, și luminatorule al lumii, podoabă călugărilor cea de Dumnezeu insuflată, Teofan, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăuta duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul

În Bisericile Ortodoxe, în primele 4 zile ale Postului Mare, se va oficia Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Canonul a fost alcătuit de Sfântul Andrei, episcopul Cretei, în secolul al VIII-lea și cuprinde rugăciuni de pocăînță pentru păcatele noastre. Dacă în aceste patru zile, Canonul se citește pe fragmente, în miercurea din săptămâna a V-a a Postului Mare se va citi integral.

Tot astăzi, facem pomenirea: – Sfântului Cuvios Grigorie Dialogul, episcopul Romei; – Dreptului Finees; – A nouă sfinți mucenici și a Sfântului Simeon Noul Teolog.

Mâine, 13 martie, prăznuim aducerea moaștelor Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului.

Recomandări

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X