facebook
Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 12 ianuarie 2021. Sfânta Muceniță Tatiana

Sfânta Mucenita Tatiana a trăit în vremea domniei lui Alexandru Sever (223-235). A refuzat să se căsătorească, alegând să trăiască pentru Hristos. Datorită vieții sale, a fost așezată în rândul diaconitelor de Biserica din Roma, deși nu avea mai mult de 15 ani.

Este dusă în templul zeului Apolo pentru a-i aduce jertfe. În loc de cinstirea zeului Apolo, ea se va ruga lui Hristos. În urmă rugăciunii sale, s-a făcut cutremur, iar o parte a templului și statuile zeului au fost distruse.

În altă zi, mucenita Tatiana a fost dusă la templul zeiței Artemis, pentru a aduce jertfă acesteia. Potrivit tradiției, templul a luat foc în momentul în care mucenita s-a apropiat de el, căci au coborât fulgere din cer, la rugăciunea ei.

După mai multe chinuri: aruncarea în foc, la fiare, scoaterea ochilor, tăierea sânilor, biciuiri, judecătorul a hotărât tăierea capului Sfintei Tatiana.Capul sfintei mucenite Tatiana se găsește în Catedrala mitropolitană din Craiova, în aceeași raclă cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, și ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah.

Menționăm că după cucerirea Constantinopolului de către turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovești aduc capul Sfintei Mucenite Tatiana, împreună cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea.

După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei va fi depus la Episcopia Râmnicului și apoi la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova, prin staruintele lui Firmilian, mitropolitul Olteniei.

Triparul Sfintei Mucenițe Tatiana

Mieluseaua Ta, Iisuse Tatiana, strigă cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutăndu-Te mă chinuiesc și împreună mă rastignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, că să împărătesc cu Tine; și mor pentru Tine, că să viez pentru Tine; ci că o jertfă fără prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, că un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea- Sfântului Mucenic Petru Avesalonitul;- Sfântului Mucenic Mertie;- Cuviosului Ilie, făcătorul de minuni;- a opt sfinți mucenici din Niceea;- Sfintei Mucenite Eutasia;- Sfântului Mucenic Teodor al Evhaitelor;- Cuvioasei Teodosia din Alexandria;- Sfântului Mucenic Alexandru.

Mâine, 13 ianuarie, facem pomenirea Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic.

calendar crestinortodox

 

 

.fb-background-color{background:!important;}

Recomandări

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X