facebook
Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 11 ianuarie 2021. Cuviosul Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare a trăit în perioada secolelor V-VI. S-a născut în satul Mogarisos din ținutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi. Tatăl sau se numea Proeresie și mama să Evloghia, și erau amândoi credincioși și cucernici. Intră de tânăr în monahism, la o mănăstire din Ierusalim.

După ce petrece alături de pustnicul Longhin, se retrage într-o peștera din apropierea Bethleemului, unde timp de 50 de ani s-a hrănit doar cu ierburi sălbatice și legume. Datorită vieții sale, adună în jurul sau mulți ucenici. Va ridică o mănăstire lângă peștera în care viețuia, unde va pune bazele vieții monahale de obște.

De aici și supranumele de „începător al vieții de obște“. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare a trecut la cele veșnice în jurul anului 529.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Cuviosului Teodosie din Antiohia;- Sfântului Ștefan din Plachidiane;- Sfântului Teodor;- Arhimandritului Agapie;- Sfântului Mucenic Mal;- Cuviosului Vitalie;- Cuviosului Teodosie, egumenul Mănăstirii Filoteu din Muntele Athos.

Mâine, 12 ianuarie, facem pomenirea Sfintelor Mucenite Tatiana, diaconita, și Eutasia.

calendar ortodox

.fb-background-color{background:!important;}

Recomandări

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X