facebook
Connect with us

Breaking News

Calendar creștin-ortodox 10 februarie 2020. Sfântul Haralambie

Published

on

Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211). Când Sfântul Haralambie a împlinit vârstă de 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru că nu a lepădat credință în Hristos. Potrivit tradiției, în timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. În față acestei minuni, cei care îl torturau s-au convertit la creștinism.

Mai târziu, auzind împăratul cele petrecute cu Sfântul Haralambie, a poruncit să fie adus în Antiohia. Aici a fost supus la alte chinuri: soldații i-au legat barbă în jurul gâtului și l-au tras de ea pe drum; i-au înfipt un piron de fier în trup, i-au ars față și i-au jupuit pielea de pe trup. Însă, Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu.

La cererea împăratului Sever, Sfântul Haralambie a făcut multe minuni cu harul lui Dumnezeu. Din ele amintim că a vindecat un om posedat de un duh rău de 35 de ani și a înviat un tânăr, încât Galina, fiica împăratului s-a convertit și ea la creștinism.

Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis și sfântul a văzut pe Hristos și pe îngerii săi. Sfântul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale, că acel loc să nu sufere niciodată de foame și de boli. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorințele și S-a ridicat la cer împreună cu sufletul martirului Haralambie. A murit înainte de a fi executat.

Fragmente din Moaștele Sfântului Haralambie

Capul Sfântului Haralambie se păstrează la Manastrirea „Sfântul Ștefan“ din Meteora. În biserica Mănăstirii Miclauseni, din Iași, se află moaștele a treizeci de sfinți, printre care și ale Sfântului Haralambie. Particele din moaștele sale sunt prezente la Mănăstirea Râșcă, la Catedrala episcopală din Galați, la bisericile „Sfântul Dumitru“ (Poștă), „Sfinții Arhangheli“ (Oțelari), „Sfântul Stelian“ (Lucaci) din București.

 

Sfântul Haralambie este cunoscut că fiind apărător de ciumă și de foamete. Confirmarea o găsim în Acatistul închinat lui: „Bucură-te, izbavitorule de ciumă și de foamete!“.

Istoria consemnează că oamenii au cerut ajutorul sau în diferite situați grele cum au fost „ciumă lui Caragea“, din 1813, dar și de foametea din vremea lui Alexandru Constantin Moruzi, din 1795.

În iconografia ortodoxă greacă, Sfântul Haralambie este reprezentat că un preot, iar în cea rusă sub chip de ierarh.

Tot astăzi, facem pomenirea:
– Sfintelor Mucenite Enata și Valentina și a mucenicului Pavel;
– Părintelui Anastasie, arhiepiscopul Constantinopolului;
– Părintelui Zenon;
– Pomenirea icoanei preasfintei de Dumnezeu Nascatoarei din Areovind.

Mâine, 11 februarie, facem pomenirea Sfântului Mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei.

Recomandări

Popular

X