Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 1 iunie, 2022. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este cinstit pe 1 iunie.

Sfântul Iustin s-a născut în jurul anului 100 și a trăit în vremea împăraților români Antonin cel Pios (138-161) și Marcus Aurelius (161-180). Părințîi săi erau greci păgâni. Devine creștin după ce-l întâlnește pe un bătrân pe malul marii, care ii vorbește de Hristos.

În urma acestei discuții mărturisește: „Iar mie mi s-a aprins deodată un foc în suflet și m-a cuprins o mare dragoste de profeți, că și de bărbații aceia care au fost prietenii lui Hristos. Și, gândindu-mă la cuvintele lui, găseam că această este singură filosofie sigură și aducătoare de folos.

În felul acesta și pentru această sunt filosof“ (Dialog cu iudeul Tryfon, VIII, 1, p.130). Plecând de la faptul că termenul de „filosofie” se traduce prin iubire de înțelepciune, filosoful creștin este cel iubitor de Hristos.

După convertire, pleacă la Efes, unde are loc dialogul cu iudeul Tryfon și apoi ajunge la Roma, unde va deschide prima școală filosofică în care se va preda credință creștină.

Prin deschiderea acestei școli, filosoful cinic, Crescens, devine adversarul Sfântului Iustin, ajungând să îl denunțe autorităților române că este creștin. Precizăm că el deschide această școală în vremea persecuțiilor, când creștinii se ascundeau că să nu fie omorâți.

Când a fost întrebat dacă renunta la Hristos, Sfântul Iustin a răspuns: „Nici un om în toate mințile nu abandonează Adevărul pentru eroare“.

În anul 165, după denunțul lui Crescens, Sfântul Iustin primește moartea martirică prin tăierea capului, în ziua de 1 iunie.

Menționăm că Sfântul Iustin a fost unul dintre apărătorii credinței creștine, trimițând două apologii: una împăratului Antonin, iar cealaltă senatului român.

Moaștele Sfântului Iustin se află în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“, din Sacrofano, la mică distanță de Roma.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților Mucenici Just, Justin, Hariton, Harita fecioara, Ierax;- Sfântului Mucenic Evelpist;- Sfântului Mucenic Peon;- Sfântului Mucenic Valerian;- Sfântului Mucenic Firm;- Sfântului Mucenic Tespesie.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Recomandări

X