Bulgaria și România, pregătite să devină membre cu drepturi depline al Spaţiului Schengen: 'Sperăm că până la sfârşitul anului 2023'

Author:

Ministrul economiei şi industriei din Bulgaria, Bogdan Bogdanov, a desfăşurat o întâlnire online cu ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului din România, Ştefan-Radu Oprea, informează Rador Radio România.

Cei doi miniştri au dezbătut problema privind pierderile pe care le suferă mediul de afaceri şi investitorii din ambele ţări, din cauza faptului că Bulgaria şi România nu au fost admise în Schengen.

Miniştrii au subliniat că ambele ţări sunt foarte bine pregătite pentru a intra în Spaţiul Schengen şi au discutat despre efectul întârzierii aderării asupra afacerilor. Bogdanov şi Oprea au subliniat că admiterea în Schengen va elibera traficul la graniţe şi va da un impuls dezvoltării economice a ambelor ţări.

De asemenea, va avea un impact pozitiv asupra îmbunătăţirii conectivităţii transporturilor şi dezvoltării infrastructurii logistice.

“Eforturile depuse de guvernele noastre pentru a fi primite în Spaţiul Schengen, sperăm că până la sfârşitul anului 2023, vor fi un moment cheie pentru dezvoltarea economică viitoare a regiunii”, a subliniat Bogdanov.

Ministrul bulgar al economiei şi industriei a precizat că admiterea în Schengen este importantă pentru companiile care operează în toate sectoarele economiei bulgare, precum şi pentru investitorii străini din Bulgaria. “Vor fi promovate relaţiile economice în întreaga regiune, iar interesul investitorilor din ambele ţări va creşte”, a adăugat Bogdanov.

Potrivit acestuia, cooperarea regională pe această temă este extrem de importantă, deoarece şi Grecia are un interes economic comun prin intrarea Bulgariei şi României în Schengen.

Cei doi miniştri au subliniat acţiunile viitoare comune, inclusiv un forum de afaceri comun, cu participarea reprezentanţilor companiilor care suferă pierderi grave, în cadrul căruia vor fi evidenţiate consecinţele economice ale faptului că Bulgaria şi România se află în afara zonei de liberă circulaţie.

X