În urmă cu cinci ani, bucătarul francez Marc Veyrat a dat în judecată prestigiosul Ghid Michelin și a pierdut în urma unei recenzii nefavorabile a unui soufflé controversat. Acum, el a lansat o nouă „salvă” împotriva „bibliei” gastronomice și interzice inspectorilor accesul în noul său restaurant.
„Am chiar și un mic semn pe ușa din față”, spune el pentru CNN. „Anul acesta împlinesc 75 de ani. Nu vreau să iau examene și să fiu clasificat”, spune bucătarul francez.
La noua afacere a lui Veyrat, Le Restaurant Marc Veyrat, unde o masă costă 450 de euro (465 de dolari) pe persoană, s-a deschis recent în stațiunea șic franceză de schi Megève. Este prima sa nouă afacere de când bucătarul a intrat în război cu Michelin în 2019, după ce ghidul i-a retrogradat restaurantul La Maison des Bois de la trei la două stele.
Indignat la acea vreme, el a intentat un proces împotriva ghidului Michelin, cerându-i să elimine din listă restaurantul său, să-i plătească un euro simbolic și să-i explice motivele retrogradării. El a pierdut și a fost obligat să plătească cheltuielile de judecată.
Un inspector Michelin declarase anterior că decizia se datora faptului că restaurantul lui Veyrat folosea Cheddar în sufleul său. Veyrat a susținut că a folosit brânzeturi locale, inclusiv Reblochon și Beaufort, și că este posibil ca inspectorii să fi confundat culoarea cu nuanța de șofran folosită în rețetă.
„Sunt incompetenți”, susține Veyrat până în prezent.
La Maison des Bois, situată în apropierea satului alpin francez La Croix Fry, a fost preluată între timp de fiica lui Veyrat, care a redenumit-o Le Hameau de mon Père („cătunul tatălui meu”) în onoarea tatălui ei. „Sunt foarte mândru de ea”, spune el, „este un loc cu adevărat magic”.
Veyrat spune că a deschis noua sa afacere în Megève pentru că îi era dor să lucreze într-un restaurant, chiar dacă se străduiește să evite examinarea la nivel Michelin care cade inevitabil asupra unui bucătar de statutul său.
Este „bucuria de a găzdui oameni” care l-a motivat să o ia de la capăt, spune el pentru CNN.
Dar în timp ce interdicția Michelin ar putea descuraja ghidul, nu există nicio garanție că un inspector nu va apărea anonim pentru a testa restaurantul.
Asta înseamnă că acesta ar putea apărea totuși în următoarea ediție. La urma urmei, Michelin a inclus restaurantul sud-coreean Eo în ghidul său 2019 pentru Seul, în ciuda faptului că proprietarul, chef Eo Yun-gwon, le-a cerut să nu o facă.
Oaspeții care vor plăti pentru o masă cu opt feluri de mâncare la restaurantul lui Veyrat îl vor întâlni și pe bucătar. Veyrat va fi la îndemână între prepararea unor mâncăruri precum finul său tartlet de homar acoperit cu o emulsie parfumată de meadowsweet și flori sălbatice. De fapt, spune el, mulți clienți vin la restaurantul său din Megève doar pentru a da mâna cu renumitul bucătar. Cu pălăria sa neagră cu boruri largi caracteristică, acesta a devenit un fel de celebritate.
„Nu o spun într-un mod egoist, sunt doar o parte a arhitecturii”, râde el.