Preşedintele Comisiei Europene a cerut cooptarea imediată a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen. Ministrul austriac de interne Karner a refuzat prompt şi a insistat asupra veto-ului ţării sale.
În opinia sa, scopul central al Comisiei Europene trebuie să fie lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficanţilor: “La acest moment, numărul migranţilor creşte în întreaga Europă şi în multe ţări se discută despre controale suplimentare la frontiere, de exemplu în Germania faţă de Polonia. Într-un asemenea moment, pentru mine nu are rost să vorbim despre extinderea spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe şi nu de mai puţine controale”, relatează Die Presse citat de Rador.
Von der Leyen solicita în discursul său despre starea UE cooptarea “fără alte tărăgăneli” a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen fără controale la frontiere. Ambele ţări au demonstrat că îndeplinesc criteriile necesare – a precizat Von der Leyen la Strasburg.
Guvernul federal austriac blochează aderarea Bulgariei şi României la Schengen, motivându-şi atitudinea de respingere prin numărul mare de refugiaţi care ar ajunge în UE trecând prin aceste state. În discursul său, Von der Leyen a replicat că protecţia frontierelor din UE a fost întărită, iar în această privinţă Bulgaria şi România au oferit un exemplu pozitiv.
S-a referit şi la situaţia în care datorită războaielor, a schimbărilor climatice şi a instabilităţii politice tot mai multe persoane sunt forţate să-şi părăsească patria. Von der Leyen a apelat în acest context şi la Parlamentul European, Consiliul Europei, solicitând să se ajungă la un numitor comun în privinţa politicii unionale de migraţie şi acordare de azil: “Să demonstrăm că Europa este capabilă să gestioneze migraţia eficient şi umanitar în acelaşi timp”.
Un accent deosebit a consacrat von der Leyen combaterii traficanţilor.
A cerut o aplicare mai dură a legii, precum şi mai multe competenţe pentru agenţiile Europol, Eurojust şi Frontex. De asemenea, a anunţat organizarea unei “conferinţe internaţionale dedicate combaterii traficului de persoane”.
Preşedintele Comisiei Europene a apărat şi acordul încheiat de UE cu Tunisia, menţionând că “acesta aduce avantaje ambelor părţi”. Pactul prevede ca Tunisia să-i împiedice pe migranţi să traverseze Marea Mediterană, iar, în schimb, se are în vedere să se acorde statului nord-african un sprijin de 105 milioane euro destinat protecţiei frontierei. Comisia intenţionează să negocieze şi cu alte state despre încheierea unor contracte similare.