Austria dezvăluie marea temere în scandalul Schengen: Viena este al treilea oraş 'sârbesc' ca mărime, după Belgrad și Novi Sad!

Author:

Austria dezvăluie marea temere în scandalul Schengen: Viena este al treilea oraş ‘sârbesc’ ca mărime, după Belgrad și Novi Sad!

Premierul bulgar, Nikolai Denkov, s-a întâlnit, marţi, la Sofia, cu preşedintele Consiliului Naţional al Austriei, Wolfgang Sobotka, care a efectuat o vizită oficială de o zi în Bulgaria, informează Rador Radio România.

Şeful executivului bulgar a declarat în cadrul întrevederii că Austria şi Ţările de Jos vor avea de câştigat, dacă Bulgaria şi România vor fi admise în Schengen.

Uniunea Europeană poate controla criza migranţilor, doar dacă realizează că toate statele membre trebuie să-şi protejeze împreună frontierele externe. Aceasta include nu numai finanţare, ci şi echipamente, mijloace tehnice şi efective de pază.

“Tocmai de aceea, am invitat poliţişti de frontieră din Austria, Ţările de Jos şi alte state europene să viziteze graniţele noastre externe”, a explicat premierul bulgar. “Prin eforturi comune, trebuie să luptăm şi împotriva traficanţilor de migranţi, care fac parte dintr-o reţea internaţională puternică ai cărei organizatori şi sponsori se află în Europa”, a adăugat Denkov.

Ce nu le convine?

“Schengen şi Dublin nu funcţionează”, a declarat Wolfgang Sobotka, care a exprimat îngrijorarea Austriei cu privire la valul de migranţi care inundă ţara şi a oferit un exemplu concret: “Viena este al treilea oraş ‘sârbesc’ ca mărime după Belgrad şi Novi Sad”, iar în ţară sunt mulţi alţi migranţi de diverse naţionalităţi. Nikolai Denkov şi-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni cu parlamentari austrieci, în cadrul viitoarei sale vizite la Viena, pe 24 octombrie.

Întâlnire și cu președintele Bulgariei

De asemenea, și preşedintele bulgar, Rumen Radev, s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Naţional al Austriei, Wolfgang Sobotka.

În cadrul întrevederii, Radev a subliniat că admiterea Bulgariei în Schengen reprezintă o prioritate naţională şi, în calitate de stat membru responsabil şi de încredere al UE, ţara sa depune eforturi mari pentru a proteja frontierele externe europene.

Preşedintele a precizat că Bulgaria a investit o mulţime de resurse din bugetul său naţional pentru a controla presiunea migraţiei şi a îndeplinit toate criteriile tehnice de aderare la Spaţiul Schengen, încă din 2011. Potrivit şefului statului, admiterea Bulgariei în Schengen va avea un efect pozitiv nu numai pentru cetăţenii bulgari, ci şi pentru mediul de afaceri, inclusiv pentru numărul mare de companii austriece care desfăşoară activităţi în Bulgaria.

Rumen Radev şi Wolfgang Sobotka au susţinut că pentru protecţia frontierelor externe ale UE este nevoie de o solidaritate mai activă la nivel european şi de eforturi comune ale tuturor statelor membre. Rumen Radev a apreciat sprijinul Austriei pentru ca Bruxelles-ul să direcţioneze mai multe fonduri în vederea consolidării frontierei bulgaro-turce. Wolfgang Sobotka a exprimat îngrijorarea societăţii austriece cu privire la creşterea traficului ilegal de persoane către UE, ceea ce ridică întrebări din punctul de vedere al securităţii. De asemenea, preşedintele legislativului austriac a menţionat că Austria apreciază foarte mult eforturile Bulgariei de a proteja frontierele externe ale UE, care reprezintă o sarcină comună a tuturor statelor membre.

X