Austria blochează din nou România cu aderarea la spațiul Schengen: exercită dreptul de veto


Austria nu are nicio intenţie să renunţe la dreptul de veto pentru intrarea României în spaţiul Schengen. Ministrul austriac de Interne a declarat că nu se pune problema ca ţara noastră să fie membru deplin în spaţiul de liberă circulaţie.

Anunţul oficialului de la Viena vine cu doar o săptămână înainte ca miniștrii de Interne să se reunească într-un Consiliu JAI la Bruxelles.

Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a anunţat că nu va renunţa la dreptul de veto în ceea ce privește aderarea deplină la Schengen pentru România și Bulgaria.

Ministrul austriac nu are o problemă cu acordul air-schengen

Karner a anunţat însă că îşi menţine acordul pentru ca ţara noastră să fie integrată în spaţiul de liberă circulaţie cu frontierele aeriene şi maritime.

“Mă gândesc foarte mult să facem acest pas acum și să nu filosofăm despre următorii pași”, a spus Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, potrivit Krone, notează antena 3.

Acordul privind “Air-Schengen” înseamnă că persoanele care călătoresc din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoite să zboare spre alte țări ale UE prin terminalele externe.

Vor rămâne însă în vigoare controalele la frontierele terestre, acolo unde de fapt erau cele mai mari probleme.

România a făcut constant presiuni pentru ca ţara noastră să intre complet în spaţiul Schengen

“Eu cred că intrarea României cu totul în spaţiul Schengen e un pas natural care trebuie să se producă cât mai repede”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Austria a invocat de fiecare dată tema migraţiei pentru a-şi justifica veto-ul în privinţa României şi a Bulgariei.

Partidul din care face parte şi ministrul Karner a adoptat o poziţie extrem de dură faţă de migraţie pentru a contracara creșterea partidului de extremă dreapta.