Politicienii europeni care se pregătesc pentru cel de-al doilea mandat la Casa Albă al preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, au avut grijă până acum să nu spună nimic care l-ar putea supăra pe viitorul şef de la Casa Albă, dar Angela Merkel, care a fost cancelarul Germaniei timp de 16 ani, până în 2021, ieşind apoi din viaţa publică, nu are nevoie să joace cartea linguşelii. În viitoarele sale memorii, ale căror extrase au fost publicate de săptămânalul german Die Zeit, ea detaliază interacţiunile sale cu Trump în timpul primului mandat de preşedinte al acestuia, spunându-şi părerea inclusiv despre relaţia lui cu liderul rus Vladimir Putin şi sugerând o posibilă cheie în care se poate discuta cu Trump, relatează POLITICO, potrivit news.ro.
Fostul lider al Uniunii Creştin-Democrate mărturiseşte că relaţia cu Trump i se părea atât de provocatoare, încât a cerut chiar sfaturi de la Papa Francisc cu privire la modul în care să trateze cu el
„Fără să dau nume, l-am întrebat cum ar face faţă opiniilor fundamental diferite într-un grup de personalităţi importante”, a scris Merkel, referindu-se la o discuţie cu Papa din perioada în care Trump ameninţa să retragă SUA din Acordul de la Paris privind clima. „M-a înţeles imediat şi mi-a răspuns direct: Îndoaie, îndoaie, îndoaie, dar asigură-te că nu se rupe”, a relatat fostul cancelar german
„Mi-a plăcut această imagine. I-am repetat-o. ‘Îndoaie, îndoaie, îndoaie, dar asigură-te că nu se rupe’. În acest spirit, aş încerca să îmi rezolv problema cu Acordul de la Paris şi cu Trump la Hamburg”, a notat Merkel.
„El (Trump – n.r.) judecă totul din perspectiva antreprenorului imobiliar care a fost înainte de a se implica în politică”, a scris Angela Merkel despre Trump. „Fiecare proprietate poate fi alocată o singură dată. Dacă el nu o primeşte, o primeşte altcineva. Acesta este şi modul în care priveşte lumea”, a explicat Angela Merkel.
„Pentru el, toate ţările sunt în competiţie unele cu altele, succesul uneia este eşecul celeilalte; el nu crede că prosperitatea tuturor poate fi sporită prin cooperare”, dezvăluie fostul cancelar german.
Comentariile Angelei Merkel sunt notabile dat fiind nivelul ridicat de respect pe care l-a impus în rândul liderilor politici europeni, chiar dacă nu se mai află la conducerea Germaniei. Părerile sale cu privire la cel mai bun mod de a trata cu fostul preşedinte sunt de reţinut pentru politicienii care se pregătesc pentru un al doilea mandat Trump, notează POLITICO.
Întâlnirea cu Trump din 2017
O mare parte din scrierile sale despre Trump se referă la întâlnirea cu el de la Casa Albă din martie 2017.
„Am vorbit pe două niveluri diferite. Trump la un nivel emoţional, eu la unul faptic”, a scris Merkel despre întâlnire. „Când acorda atenţie argumentelor mele, de obicei era doar pentru a construi noi acuzaţii pornind de la ele”, a povestit ea.
„Când am zburat acasă, nu am avut un sentiment bun”, a mărturiseşte Merkel. „Am tras concluzia din conversaţiile mele: nu va exista nicio muncă comună pentru o lume interconectată, cu Trump”, adaugă ea.
Câteva luni mai târziu, după ce Trump a venit într-un turneu în Europa şi a participat la un summit G7, Merkel a ajuns la concluzia, pe fondul conducerii lui Trump şi al Brexitului din anul precedent, că Europa trebuie, într-o măsură mai mare decât înainte, să se descurce singură, incapabilă să se bazeze pe deplin pe alţii.
De asemenea, ea a scris că, în timpul întâlnirii din martie 2017, Trump a fost dornic să afle opinia ei despre Putin. „Donald Trump mi-a pus o serie de întrebări, inclusiv despre originile mele est-germane şi despre relaţia mea cu Putin. Era evident foarte fascinat de preşedintele rus”, a dezvăluit Merkel. „În anii care au urmat, am avut impresia că politicienii cu trăsături autocratice şi dictatoriale îl captivau”, mărturiseşte fostul cancelar.