ANAT cere un mini-Schengen între Grecia, Bulgaria și România! Va elimina cozile din concedii!


Crearea unui “mini-Schengen” între Grecia, Bulgaria şi România ar putea elimina cozile interminabile de la graniţe, chiar din această vară, dacă se vor face paşi concreţi în direcţia aceasta, cel puţin pentru maşinile înmatriculate în Uniunea Europeană, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca.

Reprezentanţii ANAT şi cei ai Organizaţiei Elene de Turism au organizat vineri evenimentul Greek Tourism B2B workshop 2024 pentru facilitarea interacţiunii dintre operatorii de turism eleni şi români.

Preşedintele ANAT a subliniat că, la nivel diplomatic, a început să se vorbească despre importanţa creării unui “mini-Schengen” între Grecia, Bulgaria şi România, motiv pentru care consideră că vom reuşi să facem “paşi concreţi în direcţia asta” şi să vedem, chiar din această vară, că vor dispărea coloanele nesfârşite de maşini între România şi Bulgaria respectiv între Bulgaria şi Grecia.

“A fost o idee lansată de mine în urmă cu mai mulţi ani, în mediul public. Am plecat de la ideea desfiinţării graniţei între România şi Bulgaria, pentru că era şi este cea mai absurdă graniţă din interiorul Uniunii Europene. Nu există niciun impediment să o desfiinţăm. Nu am identificat ceva în legislaţia Uniunii Europene care să ne facă să păstrăm această graniţă. Avem şi exemple similare din Europa. Mă bucur că, în sfârşit, după câţiva ani, a început să se vorbească şi la nivel diplomatic despre această idee şi mă bucur că a aderat şi Grecia, de curând, la ideea respectivă deşi, în ceea ce-i priveşte pe ei, cu graniţa Bulgariei, treburile sunt puţin mai complicate, pentru că ei fac parte oficial din spaţiul Schengen şi nu ar avea cum să desfiinţeze unilateral graniţa aceea pe care le-o impune tratatul Schengen. Totuşi, asta nu-i împiedică ca, împreună cu vecinii lor bulgari, să creeze nişte culoare speciale de fluidizare a traficului măcar pentru cetăţenii Uniunii Europene, deci nu doar pentru români şi bulgari, să elimine astfel cozile acelea interminabile, care de multe ori descurajează circulaţia turistică în regiune – şi care ar fluidiza foarte mult şi transportul de mărfuri”, a menţionat Dumitru Luca, la o conferinţă de presă organizată de ANAT şi Organizaţia Elenă de Turism, la Romexpo.

El a subliniat că graniţa între aceste ţări reprezintă “o plagă pe obrazul Uniunii Europene”.

Totodată, preşedintele ANAT consideră că “vom reuşi să facem paşi concreţi în direcţia asta şi să vedem chiar din această vară că vor dispărea coloanele acelea nesfârşite între România şi Bulgaria respectiv între Bulgaria şi Grecia, cel puţin pentru maşinile înmatriculate în Uniunea Europeană, având în vedere faptul că “a început să se vorbească şi pe la Parlamentul European” despre importanţa creării unui “mini-Schengen”.

“Este nevoie de puţină voinţă politică. Nu există niciun act normativ european care să ne împiedice să facem acest lucru”, a menţionat Dumitru Luca.

În ceea ce priveşte evenimentul Greek Tourism B2B workshop 2024, preşedintele ANAT a subliniat că acesta este dedicat întâlnirilor B2B.

“Suntem deja la cea de-a 3-a ediţie a acestui eveniment dedicat întâlnirilor B2B (business to business), adică întâlniri între operatori de turism din Grecia, deţinători de bază materială, agenţii de turism, asociaţii patronale profesionale de profil din această ţară şi operatori de turism din România, reprezentanţi ai agenţiilor de turism care organizează produse turistice, pachete turistice pe relaţia Grecia”, a mai spus Dumitru Luca.

Potrivit acestuia, Grecia a fost şi este în continuare o preferinţă pentru români în ceea ce priveşte turismul.

“Evenimentul se bucură de notorietate. Vedem peste 50 de operatori din Grecia care au venit la această ediţie. Singurul regret pe care îl avem legat de acest gen de întâlniri este că încă nu putem să organizăm în România evenimente similare dedicate dezvoltării turismului de incoming, adică întâlniri între operatori români, deţinători de bază materială, agenţii de turism şi operatori măcar din câteva ţări pe care le considerăm ţinte pentru dezvoltarea turismului de incoming” a mai spus preşedintele ANAT.