‘Ameninţarea tarifelor impuse de Trump sporeşte incertitudinea economică globală’

Author:

FMI a avertizat că tensiunile generate de ameninţarea lui Donald Trump de a impune tarife comerciale au dus la creşterea costurilor de împrumut pe termen lung şi vor contribui la presiunile cu care se confruntă economia globală în 2025, scrie Ziarul Financiar, relatează Mediafax.

Vorbind cu reporterii la Washington, vineri, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că politica economică globală se confruntă cu „destul de multă incertitudine” în 2025, în special în jurul politicii comerciale a celei mai mari economii din lume. „Această incertitudine se reflectă de fapt la nivel global prin creşterea ratelor dobânzilor pe termen lung”, a spus Georgieva, deşi a remarcat că ratele dobânzilor pe termen scurt au scăzut.

Donald Trump revine la Casa Albă promiţând să aplice tarife semnificative la importurile în SUA din partea partenerilor comerciali, inclusiv un tarif general de 20% pentru toate bunurile.

De asemenea, el a ameninţat că va impune Canadei şi Mexicului – acum cel mai mare partener comercial al SUA – tarife de 25% şi va aplica un tarif suplimentar de 10% asupra produselor chinezeşti, ceea ce ar putea anunţa începutul unei noi ere a războaielor comerciale globale.

Aliaţii SUA aşteaptă cu nervozitate să vadă dacă preşedintele ales are intenţia de a aplica imediat tarifele generale la inaugurarea sa ca preşedinte, pe 20 ianuarie, sau dacă va amâna şi va adopta o abordare mai echilibrată, vizând sectoare specifice.

Pe lângă politica comercială, Georgieva a spus că există un „interes major la nivel global” cu privire la alegerile mai ample de politică economică ale noii administraţii Trump, inclusiv în ceea ce priveşte taxele şi agenda sa de deregulare.

Impactul politicii comerciale va fi resimţit în special de ţările care sunt „mai integrate în lanţul global de aprovizionare”, a declarat Georgieva, şi în Asia.

Ce ar putea urma

Georgieva a oferit câteva informaţii despre viitoarea Perspectivă Economică Mondială a FMI pentru 2025, care va fi publicată săptămâna viitoare, indicând că creşterea globală este „relativ stabilă”.

Cu toate acestea, în cadrul imaginii generale, creşterea economică a SUA „merge destul de mai bine decât ne-am aşteptat”, în timp ce UE „este oarecum în stagnare”, a spus ea.

X