Bulgaria organizează duminică al şaptelea scrutin parlamentar anticipat din ultimii patru ani, în încercarea de a ieşi din impasul politic, sondajele de opinie sugerând că niciun partid nu are şanse să obţină o majoritate clară, relatează AFP, citat de news.ro.
Din 2020 şi de la protestele anticorupţie la adresa guvernului de coaliţie condus de partidul de centru-dreapta Gerb al fostului prim-ministru Boïko Borissov, ţara a fost afectată de o instabilitate politică profundă.
Ultimele sondaje de opinie sugerează că, din nou, niciun partid nu va putea obţine o majoritate în parlament, deschizând astfel calea pentru o nouă rundă de negocieri în încercarea de a crea o coaliţie.
Secţiile de votare se vor deschide la ora 7:00 (05:00 GMT) şi se vor închide la ora 20:00 (18:00 GMT). Primele rezultate parţiale sunt aşteptate în jurul miezului nopţii (22:00 GMT).
Haosul politic prelungit ar putea duce la creşterea dezamăgirii alegătorilor faţă de principalele partide politice
Un sondaj Gallup International Balkan publicat vineri de Radioul Naţional Bulgar plasează coaliţia Gerb şi Uniunea Forţelor Democratice (Gerb-UDF) în frunte, cu 26,1% din intenţiile de vot, urmată de două partide aflate la egalitate pentru locul al doilea.
Coaliţia reformistă CC/BD a obţinut 16,2% din intenţiile de vot, iar partidul ultranaţionalist pro-rus “Revival” 14,9%. Acelaşi sondaj prevedea o prezenţă la vot de 31,1%.
Este nevoie de un guvern stabil şi eficient, astfel încât Bulgaria să poată accesa mai multe fonduri UE pentru infrastructura sa deficitară şi să adopte moneda unică.
Planurile de aderare la zona euro au fost deja amânate de două ori din cauza inflaţiei ridicate din Bulgaria, care vizează acum ianuarie 2025.
„Un parlament fragmentat şi rivalităţi politice de lungă durată vor complica formarea unui guvern funcţional şi stabil”, a declarat joi, într-o notă, compania de consultanţă în domeniul riscului politic Teneo.
„Haosul politic prelungit ar putea duce la creşterea dezamăgirii alegătorilor faţă de principalele partide politice, în beneficiul partidelor populiste, naţionaliste şi pro-ruse”, a adăugat consultantul.
Alegerile anticipate au fost convocate din cauza eşecului partidelor politice din Bulgaria de a ajunge la un acord privind formarea unui guvern de coaliţie după alegerile parlamentare anterioare din 9 iunie.