Jimmy Carter, cultivatorul de arahide care a câştigat preşedinţia în urma scandalului Watergate şi a războiului din Vietnam, care a îndurat o înfrângere umilitoare după un mandat tumultuos şi apoi şi-a redefinit cariera după Casa Albă ca un negociator global pentru pace, a murit, anunţă Associated Press. Avea 100 de ani şi declarase anul acesta că îşi doreşte să mai trăiască cât să o poată vota pe Kamala Harris la alegerile din 5 noiembrie, ceea ce s-a şi întâmplat, conform News.ro.
Cel mai longeviv preşedinte american a murit duminică, la mai mult de un an după ce intrase în îngrijire paliativă la domiciliu, în casa sa din orăşelul Plains, Georgia, unde el şi soţia sa, Rosalynn, care a murit la 96 de ani în noiembrie 2023, şi-au petrecut cea mai mare parte a vieţii, a anunţat Centrul Carter.
„Fondatorul nostru, fostul preşedinte american Jimmy Carter, a decedat în această după-amiază în Plains, Georgia”, a anunţat simplu Centrul pe platforma X.
Om de afaceri, ofiţer de marină, evanghelist, politician, negociator, autor, tâmplar, cetăţean al lumii – Carter şi-a croit un drum care a făcut faţă provocărilor politice şi de aceea, el este un profil care se distinge printre cei 45 de bărbaţi care au ajuns în cea mai înaltă funcţie a naţiunii americane.
Cel de-al 39-lea preşedinte şi-a realizat ambiţiile printr-o minte ascuţită, o credinţă religioasă profundă şi o etică a muncii prodigioasă, conducând misiuni diplomatice până la vârsta de 80 de ani şi construind case pentru săraci până la 90 de ani.
„Credinţa mea îmi cere – acest lucru nu este opţional – credinţa mea îmi cere să fac tot ce pot, oriunde mă aflu, oricând pot, cât timp pot, cu tot ceea ce am, pentru a încerca să fac o diferenţă”, a spus cândva Carter.
Jimmy Carter, laureat al premiului Nobel, a fost preşedinte al Statelor Unite între 1977 şi 1981. El beneficia de îngrijire medicală permanentă la locuința sa din Georgia, din februarie 2023, după o serie de internări în spital.
Fost cultivator de arahide şi guvernator al statului Georgia, Jimmy Carter a fost ales preşedinte din partea democraților în ”siajul” războiului din Vietnam şi al scandalului Watergate, un dosar de spionaj politic care l-a costat funcţia pe preşedintele republican Richard Nixon.
Artizan al Acordurilor de la Camp David care au condus, în 1979, la semnarea tratatului de pace israeliano-egiptean, Jimmy Carter ocupă un loc aparte în peisajul politic american, umbrit de criza ostaticilor americani în Iran din 1979-1980.
Carter a deţinut un singur mandat, republicanul Ronald Reagan învingându-l în scrutinul prezidenţial din 1980.
După plecarea sa de la Casa Albă, Jimmy Carter a creat în 1982 o fundaţie pentru promovarea dezvoltării, sănătăţii şi soluţionării conflictelor din întreaga lume. În 2002, el a primit premiul Nobel pentru pace, în special pentru ”eforturile neobosite consacrate găsirii de soluţii paşnice la conflicte internaţionale”.
Din cauza problemelor de sănătate, el s-a retras în ultimii ani din viaţa publică şi nu a avut decât rare apariţii, cum a fost la finalul lui 2023 cu ocazia omagiului naţional adus soţiei sale Rosalynn, decedată la vârsta de 96 de ani.