focuri de armă susţinute s-au auzit timp de aproape o oră

Author:

Un comando puternic înarmat a atacat miercuri seară palatul prezidenţial din capitala Ciadului, N’Djamena, dar a fost rapid adus sub control de garda prezidenţială, potrivit guvernului şi surselor de securitate citate de AFP, scrie.

„Situaţia este complet sub control. (…) Toată această tentativă de destabilizare a fost neutralizată”, a declarat ministrul afacerilor externe al Ciadului, Abderaman Koulamallah, într-o înregistrare video postată pe Facebook în cursul serii.

Potrivit mai multor surse de securitate, comandoul a pătruns în palatul prezidenţial, unde a fost rapid stăpânit de garda prezidenţială.

Ministrul, care vorbea de la palatul prezidenţial cu un pistol la centură şi înconjurat de soldaţi, nu a dat alte detalii despre autori sau despre natura atacului în mesajul său, transmis în direct şi menit să liniştească populaţia.

Atacul ar fi fost lansat puţin după ora locală 19.45 (20.45, ora României).

Una dintre sursele de securitate a declarat că atacatorii erau membri ai grupării jihadiste Boko Haram, cu care forţele de securitate din Ciad luptă în regiunea vestică a lacului Ciad, la graniţa cu Camerun, Nigeria şi Niger.

Atacul a avut loc la câteva ore după o vizită la N’Djamena a ministrului chinez de externe, Wang Yi, care a avut mai multe întâlniri cu liderii ţării, inclusiv una la Preşedinţie cu şeful statului, Mahamat Idriss Déby Itno.

Focuri de armă susţinute s-au auzit timp de aproape o oră în cartierele din apropierea Preşedinţiei, înainte de a înceta în jurul orei locale 20.50 (21.50, ora Românmiei), au observat jurnaliştii AFP.

Ample desfășurări de forțe

Toate drumurile care duc spre Preşedinţie au fost rapid închise. Pe străzi au fost desfăşurate tancuri, inclusiv unul în faţa secţiei centrale de poliţie, iar la colţurile străzilor au fost amplasate forţe de ordine înarmate. În aceste zone din centrul capitalei, oamenii, vizibil îngrijoraţi, se grăbeau să se întoarcă la maşinile sau motocicletele lor pentru a merge acasă.

La sfârşitul lunii noiembrie, Ciadul a anunţat în mod surprinzător că denunţă acordul militar dintre Paris şi N’Djamena, marcând astfel sfârşitul a şaizeci de ani de cooperare militară de la sfârşitul colonizării franceze. Potrivit preşedintelui Déby, aceste acorduri erau „complet depăşite” în faţa „realităţilor politice şi geostrategice ale timpului” actual.

În mai anul trecut s-au încheiat trei ani de tranziţie la N’Djamena, odată cu alegerea lui Mahamat Idriss Déby, care a fost adus la putere de o juntă militară după moartea tatălui său, Idriss Déby, ucis de rebeli pe linia frontului în 2021. Ameninţat de ofensivele rebelilor, Déby senior a putut conta pe sprijinul armatei franceze pentru a-i respinge în 2008 şi din nou în 2019.

În ultimele săptămâni, preşedintele Ciadului a ameninţat, de asemenea, de mai multe ori că va părăsi forţa multinaţională mixtă (FMM) formată în 1994 cu Camerun, Niger şi Nigeria pentru a securiza regiunea Lacului Ciad, criticând pasivitatea aliaţilor săi. FMM a început în principal ca o forţă de combatere a criminalităţii transfrontaliere, dar mandatul său a fost ulterior extins pentru a include lupta împotriva jihadiştilor, ale căror campanii armate s-au extins de la baza lor nigeriană la cele trei ţări vecine.

La sfârşitul lunii octombrie, un atac al Boko Haram asupra unei baze militare a Ciadului din regiunea Lacului Ciad s-a soldat cu cincisprezece ofiţeri morţi, potrivit autorităţilor. În replică, preşedintele Déby a lansat „personal o operaţiune numită „Haskanite”, pe care a condus-o din provincia Lacului Ciad timp de două săptămâni la începutul lunii noiembrie.

X