Vladimir Putin dezvăluie propunerea Slovaciei de a deveni o platformă pentru negocierile de pace în Ucraina

Author:

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţă că Slovacia a propus să fie o ”platformă” a unor eventuale negocieri de pace în Ucraina, la aproape trei ani de începutul asaltului rus în Ucraina, relatează AFP.

Premierul slovac Robert Fico ”a spus că, dacă există negocieri, ei (slovacii) ar fi fericiţi să furnizeze platforma ţării lor”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, la Igora, în regiunea Leningrad, Vladimir Putin.

El a subliniat că consideră această propunere ”acceptabilă”.

”Noi nu suntem împotrivă”, a declarat el, lăudând ”poziţia neură” a Slovaciei.

Robert Fico, unul dintre puţinii lideri europeni rămaşi apropiaţi Kremlinului, s-a întâlnit cu preşedintele rus la Moscova la 22 decembrie, conform Agerpres.

Această vizită a unui lider european în capitala rusă – un demers foarte rar – este contrară politicii de izolare a lui Vladimir Putin aplicată de Occident, care depune eforturi să facă un front unit în susţinerea Kievului.

Ipoteza unor negocieri de pace în vederea opririi Războiului din Ucraina, declanşat de ofensiva rusă în februarie 2022, este tot mai evocată cu mai puţin de o lună înaintea întoarcerii la Casa Albă a lui Donald Trump.

Republicanul, care a fost deja preşedinte în perioada 2017-2021, a promis în mai multe rânduri să restabilească pacea în Ucraina ”în 24 de ore” şi a cerut atât un ”armistiţiu”, cât şi negocieri.

Însă ceaţa în care pluteşte planul său îngrijorează Ucraina, aflată în dificultate pe front şi foarte dependentă de ajutorul din Occident, care se teme că poate fi obligată la un acord care-i poate fi defavorabil.

GAZE NATURALE RUSEŞTI

Robert Fico, care conduce din nou din toamna lui 2023 Guvernul Slovaciei, un stat membru al Uniunii Europene (UE) şi NATO, a decis să oprească orice ajutor militar al Ucrainei şi să pledeze în favoarea unor negocieri de pace.

El acuză Kievul de faptul că pune în pericol aprovizionarea ţării sale cu gaze naturale ruseşti, de care este foarte dependentă.

Ucraina a anunţat în vară că nu va prelungi contractul în curs până la sfârşitul anului cu Rusia în vederea tranzitării gazelor naturale ruseşti către Europa prin reţeaua sa extinsă de gazoducte.

Nicio soluţie credibilă nu a fost găsită până în prezent.

Ucrainenii ”pedepsesc deja Europa punând capăt contractului de furnizare a gazelor noastre”, a apreciat joi Vladimir Putin.

Este imposibil să se încheie un nou contract ”în trei-patru zile”, a insistat el.

Preşedintele rus a dat asigurări că ţara sa va rămâne pregătită să furnizeze gaze naturale UE, sugerând ca acesta să fie transportat prin gazoductul Yamal-Europa. Un tronson important al gazoductului trece prin Polonia.

Vladimir Putin a declarat că Rusia îşi va atinge ”toate obiectivele în Ucraina”.

”Aceasta este sarcina numărul unu”, a tunat el.

Preşedintele rus a avertizat în această privinţă că ţara sa este pregătită să folosească racheta de nouă generaţie de tip Oreşnik.

”Dacă acest lucru se dovedeşte necesar şi dacă constatăm că folosirea armelor cu rază medie de acţiune mai puternică este necesară, le vom folosi, bineînţeles. Dar nu ne grăbim”, a declarat el.

Armata rusă a folosit această rachetă pentru prima oară la 21 noiembrie, împotriva unui oraş ucrainean.

Putin a prezentat acest atac ca pe un răspuns la atacuri ucrainene recente pe teritoriul rus cu rachete americane şi britanice şi a ameninţat să atace în mod direct ţările care înarmează Kievul.

El a ameninţat în mai multe rânduri să bombardeze ”centre de decizie” la Kiev.

X