Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își dorește ca următoarea majoritate parlamentară, rezultată în urma alegerilor care vor avea loc în anul 2025, să fie formată „din oameni onești și integri” și care „înțeleg importanța proiectului european pentru R. Moldova”.
Maia Sandu, care va fi învestită pe 24 decembrie curent în cel de-al doilea mandat de șefă a statului, s-a arătat convinsă că „este mai ușor să trecem prin crize având oameni onești la guvernare, decât oameni cu probleme de integritate, așa cum am văzut de-a lungul anilor în multe situații”.
„Eu îmi doresc să lucrez cu o majoritate parlamentară formată din oameni onești și sper că asta o să aleagă cetățenii. Eu înțeleg că toate problemele cu care ne confruntăm acum sunt multe, sunt grele, nu ieșim dintr-o criză și intrăm în alta. Marea majoritate a acestor crize sunt de proveniență externă, nu putem face mai multe lucruri în afară de faptul că ne creștem reziliența și ne facem tot mai mulți prieteni în exterior pentru ca să putem trece de ele. Vreau ca cetățenii să se gândească la faptul că oricum este mai ușor să trecem prin aceste crize având oameni onești la guvernare, decât oameni cu probleme de integritate, așa cum am văzut de-a lungul anilor în multe situații. Îmi doresc o majoritate formată din oameni onești și din oameni care înțeleg importanța proiectului european pentru R. Moldova și înțeleg că singura noastră șansă să supraviețuim ca democrație, ca stat liber, este integrarea europeană. Dincolo de asta, integrarea europeană este și calea spre bunăstare”, a declarat astăzi Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Președinție.
În context, șefa statului s-a referit și la fraudele electorale înregistrate la referendumul pentru integrare europeană și la alegerile prezidențiale, când ținta Kremlinului a fost să cumpere, prin intermediul grupării criminale Șor, 300 de mii de voturi, iar organele de drept au documentat cumpărarea a peste 130 de mii.
„Evaluarea pentru referendum și pentru primul tur al alegerilor prezidențiale a fost că cel puțin 8 sau chiar poate 10% din voturi au fost cumpărate. Așa că, atunci când evaluați susținerea cetățenilor pentru integrarea europeană și pentru referendum, trebuie să țineți cont de acest lucru și o să vedeți că cifrele stau altfel și stau așa cum arătau sondajele înainte de scrutin”, a punctat Maia Sandu.
Întrebată despre nereușitele primului mandat al său în funcția de președintă, Maia Sandu a vorbit despre lupta împotriva corupției.
„Nu neapărat avem pârghii directe ca să putem să îmbunătățim lucrurile, dar e clar că trebuie să facem mai mult, pentru că în joc este soarta democrației, soarta R. Moldova. Atunci când justiția nu funcționează, consecințele sunt mult prea grave pentru stat și, oricât de multe restricții ar pune Constituția, trebuie să găsim metode legale prin care să îmbunătățim lucrurile aici”, a arătat șefa statului.
În următorul mandat de patru ani, Maia Sandu își propune să comunice mai mult cu oamenii din Autonomia Găgăuză.
„E clar că trebuie să comunicăm noi, cu toții, mai mult și în limba rusă, pentru că, vrem nu vrem, nu toată lumea înțelege româna. O să continuăm programul de studiere a limbii române, o să încurajăm oamenii să învețe limba română, dar până atunci trebuie să discutăm cu toată lumea”, a mai spus Maia Sandu.