Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru investiţii în lucrări de corectare a torenţilor, modernizarea pepinierelor şi reîmpădurirea suprafeţelor de fond forestier afectate de calamităţi.
“Ca şi în alţi ani, şi în anul 2024, Regia Naţională a Pădurilor (RNP) a atras fonduri importante din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), peste 180 de milioane de lei, iar rata de absorbţie este destul de ridicată. În mare parte ne-am îndeplinit indicatorii prognozaţi în anul 2024, urmând ca toate proiectele pe care le avem în derulare să fie duse la bun sfârşit în 2025”, a susţinut directorul general al regiei, Marius-Dan Sîiulescu, în cadrul unei conferinţe de bilanţ.
Acesta a precizat că valoarea cea mai mare a fondurilor atrase, respectiv peste 109 milioane de lei, reprezintă investiţiile în corectarea torenţilor, iar restul sumei pentru modernizarea pepinierelor şi reîmpădurirea suprafeţelor de fond forestier.
“Aici avem trei linii de finanţare din programele prin PNRR şi vorbim despre corectarea torenţilor, care are valoarea cea mai ridicată, peste 109 milioane de lei, iar gradul de absorbţie este aproape de 60% la sfârşitul anului. Mai avem pe partea de modernizare pepiniere silvice 18 contracte semnate, parte dintre ele sunt încheiate, parte o să fie finalizate în cursul anului 2025. Când vorbim de pepiniere, vorbim atât de modernizarea utilajelor cât şi de îmbunătăţirea condiţiilor pentru producerea de puieţi forestieri. Şi ar mai fi partea de împăduriri a fondului forestier care a suferit calamităţi, doborâturi de vânt sau incendii. Regia Naţională a semnat contracte pe aproximativ 480 hectare din care în momentul de faţă sunt duse la bun sfârşit undeva aproape de 200 de hectare. În perioada următoare vom găsi şi alte suprafeţe care să fie eligibile pentru acest program şi pe care sperăm să le împădurim până la termenul final, care este 30 iunie 2026”, a adăugat şeful Romsilva.
Potrivit datelor regiei, pentru lucrările de corectare a torenţilor, construcţii complexe din zonele de munte care preiau şi disipează undele de viitură, Romsilva a semnat contracte cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în valoare de 109,56 milioane de lei, care prevăd realizarea conceptului pentru lucrările de modernizare, refacerea a cel puţin şase structuri de reţinere a aluviunilor, ridicarea a cel puţin 30 de noi construcţii aluvionare, reîmpădurirea a patru hectare de teren, construirea de garduri de vegetaţie, prin aceste lucrări urmând a fi reabilitaţi peste 30 de kilometri de albii torenţiale.
Până în prezent, Romsilva a realizat integral două lucrări de corectare a torenţilor, precum şi lucrări de intervenţie la patru piese de retenţie existente, 123 de lucrări noi cu rol de retenţie, respectiv baraje şi praguri, la 26 dintre acestea fiind realizate inclusiv scări pentru peşti, şi s-au împădurit 4,57 hectare. Cererile de rambursare sunt de peste 52,81 milioane lei, fără TVA.
Tot prin PNRR, Romsilva a semnat 12 contracte de finanţare cu Ministerul Mediului pentru reîmpădurirea a 426,3 hectare, fond forestier de stat sau privat, afectate de calamităţi, precum doborâturi de vânt, atacuri de dăunători sau fenomenul de uscare, administrate de către direcţiile silvice Argeş, Brăila, Bihor şi Dolj, fiind prevăzută o investiţie totală de 27,8 milioane lei.
Până în prezent, în cadrul acestui program, au fost reîmpădurite 176 hectare la direcţiile silvice Argeş, Bihor, Brăila şi Dolj.
De asemenea, 18 direcţii silvice din cadrul regiei au semnat contracte de finanţare cu Ministerul Mediului pentru proiecte de modernizare a pepinierelor silvice, în valoare totală de peste 47 milioane de lei.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, însemnând 48% din pădurile ţării şi asigură servicii silvice, în baza contractelor, pentru circa un milion hectare de păduri deţinute de alţi proprietari. Toate pădurile în proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier la standarde internaţionale.