Sunt copii care nu au curaj să spere la un cadou, susţine un actor în rolul lui Moş Crăciun

Author:

Moş Crăciun şi cadourile pe care copiii le primesc în noaptea de Ajun au trecut printr-un proces de schimbare de-a lungul anilor, determinat de noile tehnologii, piaţa jucăriilor şi media, este de părere actorul buzoian Adrian Nicolae, care interpretează în fiecare iarnă legendarul personaj.

Adrian Nicolae este absolvent al Liceului de Artă Buzău şi al Universităţii Naţionale de Arte “George Enescu” Iaşi, Secţia Arta Actorului. A jucat pe scena unor teatre din ţară, a fost profesor de Arta Actorului la Palatul Copiilor Buzău şi referent artistic al Centrului Cultural “Alexandru Marghiloman”.

Rolul de Moş Crăciun l-a îmbrăţişat pentru prima dată în anul 2009 la Teatrul din Petroşani. Ulterior, la Buzău a interpretat rolul moşului cu ocazia serbărilor organizate în instituţiile de învăţământ sau în urma unor solicitări private.

Potrivit actorului buzoian, simbolul lui Moş Crăciun poate fi transmis de la o generaţie la alta, prin intermediul părinţilor, cu toate că în cadrul colectivelor de copii, cei mici pot fi influenţaţi de părerile celorlalţi.

“Mai sunt şi copii ce cred în Moş Crăciun, mulţi dintre ei la vârste fragede, foarte fragede. În general sunt aceia care, pe lângă faptul că sunt mai micuţi, părinţii lor au avut şi au grijă să le alimenteze acest crez. Dacă părinţii transmit copiilor acest simbol pentru o perioadă îndelungată de timp, ei vor crede. Din păcate, cred până ajung la şcoală unde au discuţii cu ceilalţi colegi care ‘au grijă’ să le spargă acest mit. Eu unul am crezut până târziu. M-a ajutat foarte mult, pe mine şi pe cei din generaţia mea faptul că nu aveam acces la informaţie, la internet. În schimb, cei mai mărişori care au acces la internet şi probabil şi din familie cred că moşul este reprezentat de părinţi. Sunt copii care primesc tot ce îşi doresc şi copii care nici măcar nu au curajul să spere că vor primi vreun cadou, în general cei din mediul rural. Am ajuns şi la copii ce nu şi-ar permite niciodată să-l aducă pe Moşul. Sunt extrem de entuziasmaţi, atât ei, cât mai ales parinţii. Ori de câte ori am putut, am ţinut cont de acest aspect, cred că orice copil ar trebui să-l poată vedea pe Moşul şi să primească un cadou de la Moş Crăciun”, a transmis pentru AGERPRES, Adrian Nicolae.

De-a lungul timpului, piaţa jucăriilor şi media au schimbat percepţia şi gusturile celor mici asupra cadourilor.

“Cadourile copiilor diferă în funcţie de multe lucruri, de posibilităţile părinţilor şi de ceea ce cred ei că le-ar folosi copiilor. Pentru a fi credibili, cei mai mulţi dintre părinţi şi bunici îşi fac şi ei cadouri. Dacă anumite jucării acum câţiva ani nu se găseau, acum este mult mai uşor, deoarece există această posibilitate de a le achiziţiona din mediul online, lăsând la o parte că există foarte multe magazine ce au o gamă variată de jucării pentru toate vârstele. Evident, foarte mulţi copii, atât fete, cât şi băieţi nu se mulţumesc cu jucării simple, doresc ceea ce este în trend sau văd la alţi copii. Cadourile din ziua de azi sunt mai sofisticate, maşinuţele par reale, păpuşile sunt total diferite faţă de cele din copilăria mea. La băieţi există un trend privind roboţii, tabletele, jocurile PC, consolele, telefoanele smart şi produsele IT”, a precizat Adrian Nicolae.

Pentru copii, doar un simplu costum roşu, barba lungă albă şi sacul cu cadouri nu sunt de ajuns pentru a crede în Moş Crăciun. Este nevoie de mult mai multă pricepere şi atenţie astfel încât copiii să fie convinşi că în faţă îl au pe adevăratul Moş care împarte cadouri zâmbind, deşi este obosit de pe lungul drum pe care îl are de făcut în întreaga lume.

“Tind să cred că Moş Crăciun s-a schimbat. De la costum, atitudine, voce, totul s-a schimbat. Nu-i poţi impune copilului din ziua de azi să accepte orice Moş Crăciun, mai ales că au posibilitatea de a vedea fel de fel de imagini, de filme cu tematică. O spun chiar ei, ‘nu e Moşul de anul trecut’. Vorbind despre costum, trebuie să fii foarte atent, să nu se vadă niciun element ce te-ar putea da de gol. Este exclus să porţi ceas, inele, barbă de vată sau accesorii care te pot da de gol, este exclus să te prezinţi fără mănuşi, barbă, perucă, cizme şi mai ales fără burta falsă. Vocea trebuie să fie alta. Pentru mine, Crăciunul şi spiritul Crăciunului înseamnă, în primul rând, responsabilitate. Multe evenimente, serbări unde trebuie să ajung la timp, nu este uşor deoarece am mulţi inamici. Cei mai mari sunt timpul şi traficul”, a subliniat actorul buzoian.

Legenda lui Moş Crăciun are rădăcini în tradiţiile şi mitologiile europene. Figura sa a evoluat dintr-o combinaţie de personaje şi legende care au influenţat imaginea modernă a Moşului. Una dintre cele mai vechi surse este Sfântul Nicolae, episcopul din Myra (astăzi în Turcia), cunoscut pentru bunătatea şi generozitatea sa. Sfântul Nicolae era admirat pentru darurile pe care le oferea celor nevoiaşi, iar povestirile despre el au contribuit la formarea imaginii lui Moş Crăciun.

X