Doctorul în farmacie Mihaela Udrea, fost director al Direcţiei Farmaceutice şi Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii, a explicat importanţa farmacistului care individualizează tratamentele pentru fiecare pacient în parte. Ea spune că este nevoie de farmacişti atât în spitale, cât şi în laboratoare sau chiar în industrie.
”Avem preparate tradiţionale care se prepară din cele mai vechi timpuri, avem preparate oficiale care sunt sub forma farmacopeei române sau farmacopeei europeană şi de asemenea, preparatele magistrale. Acesta este un preparat individualizat, pentru fiecare pacient în parte. De aceea, medicii au constatat că evoluţia virusurilor, a bacteriilor şi a bolilor în general este specifică fiecărui organism. Bineînţeles că şi tratamentul trebuie să fie individualizat”, a declarta Mihaela Udrea, luni seară, la Medika TV.
De asemenea, Mihaela Udrea a explicat că farmacistul vine întotdeuna în sprijinul unui tratament personalizat.
”Întotdeuna farmacistul trebuie să fie cel care vine în sprijinul tratamentului personalizat şi a-i face tratamentul de care pacientul are nevoie. Sunt copii care au nevoie de terapii multiple şi atunci avem nevoie de doze mai mici care nu se găsesc în medicamentele industrializate. Din această cauză avem nevoie de preparat, de adaptarea dozelor pentru pacienţi. Perosnale vârstnice – în acelaşi timp sunt pacienţi care au afecţiuni ale căilor respiratorii superioare sau pulmonare pentru care au nevoie de o terapie multiplă. Identitatea farmacistului, pentru a-şi păstra identitatea profesiei, în asta constă, în a veni în sprijinul pacientului şi a prepara medicamentele de care el are nevoie”, a spus Mihaela Udrea.
În ceea ce priveşte profesia de farmacist, Mihaela Udrea consideră că este nevoie de astfel de specialişti în mai multe puncte cheie.
”Farmacistul nu este doar cel care vine să consilieze. Avem nevoie de farmacişti în spital, avem nevoie de farmaciştii clinicieni care de asemenea, îşi desfăşoară activitatea în spitale. De asemenea, farmacistul, în vremea când eu am terminat facultatea, îşi desfăşura activitatea în laborator. De aceea există specializare la rezidenţiat. Apoi farmacistul de industrie este important pentru că şi acolo este nevoie de prepararea medicamentului la nivel industrial, ceea ce nu se întâmplă în farmacie. În farmacie se prepară doar în baza prescripţiei medicale pe care o primeşte pacientul de la medic, că este medic de familie sau medic specialist, în funcţie de patologie”, a mai spus Mihaela Udrea.