13 persoane, printre care medici şi farmacişti, trimişi în judecată pentru înşelăciune

Author:

Medicii care au parafat sute de reţete falsificate pentru a vinde la negru medicamentul de diabet celor care voiau de fapt să slăbească au fost trimişi în judecată. Tratamentul controversat şi decontat de stat, a dispărut din farmaciile româneşti din august.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au finalizat cercetările în cazul medicilor şi farmaciştilor, care falsificau reţete medicale pentru a elibera Ozempic pe care ulterior îl vindeau pe reţelele de socializare.

În dosar au fost trimise în judecată 13 persoane, acuzate de fals informatic şi înşelăciune. Potrivit anchetatorilor, cea care conducea întreaga operaţiune a fost o asistentă medicală a unei clinici din Capitală, o clinică de sănătate privată, care împreună cu administratorul clincii cu opt farmacişti şi alte persoane apropiate, printre care soţul acesteia, au format o reţea prin care eliberau reţete medicale în care introduceau date false în sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar în baza acestor reţete medicale, medicamentele erau ridicate din mai multe farmacii din Bucureşti şi din Ilfov cu ajutorul a opt farmacişti şi a celor care ridicau medicamentele şi ulterior se ocupau de comercializarea acestora.

Medicamentul a fost scos din România

Medicamentele Ozempic, care de la începutul lunii august nu se mai vând în România erau destinate persoanelor cu diabet, însă inculpaţii din acest dosar le comercializau celor care voiau să scape de kilogramele în plus. Astfel, pentru o singură doză, respectiv o injecţie oamenii plăteau 300 de lei.

În dosar s-a constituit parte civilă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar prejudiciul estimat în dosar este de un milion şi jumătate de lei, potrivit Observator.

X