Oamenii de știință de la Universitatea Northwestern au publicat un studiu despre un fenomen cosmic unic. Pe Pământ au fost recepționate semnale de unde radio extrem de energetice, care au traversat spațiul timp de opt miliarde de ani înainte de a ajunge la noi.
Astronomul Yuxin (Vic) Dong, care a lucrat în echipa de la Universitatea Northwestern, afirmă că semnalul, cunoscut și sub numele de fast radio burst (FRB) – explozie rapidă de unde radio – este unul dintre sutele de explozii scurte de energie detectate de-a lungul anilor, despre care unii astronomi au speculat că ar putea fi încercări ale vieții extraterestre de a contacta planeta noastră.
„Niciodată nu s-a observat un grup atât de compact,” a declarat expertul, afirmând că „locul său de origine este cu adevărat rar’’.
FRB-ul, denumit FRB 20220610A, a fost descoperit a fi cel mai puternic și mai îndepărtat semnal detectat vreodată, atunci când astronomii l-au interceptat, în 2022.
Chiar dacă cercetătorii nu cunosc mecanismul din spatele acestui fenomen extraordinar, ei au descoperit că FRB-ul a venit dintr-un grup de galaxii care exista atunci când universul avea doar cinci miliarde de ani.
Posibil contact venit din partea unei civilizații extraterestre?
Cercetătorii nu au găsit încă o explicație științifică pentru originile acestei explozii de energie.
,,Aceste flash-uri de lumină neobișnuit de luminoase, înregistrate în banda radio a spectrului electromagnetic, apar temporar și aleatoriu din spațiu. Posibil provenind din găuri negre, stele neutronice sau chiar extratereștri, acestea durează de la o fracțiune de milisecundă până la câteva secunde, înainte de a dispărea fără urmă,, relatează The Sun.
Alexa Gordon, care a condus noul studiu la Northwestern, afirmă că originea FRB 20220610A într-un grup dens de galaxii ar putea însemna că orice civilizație extraterestră avansată ar avea un avantaj semnificativ în a-și dezvolta propriul program de Căutare a Inteligenței Extraterestre (SETI).
„Fără imaginile de la Hubble, ar fi rămas un mister dacă acest FRB a provenit dintr-o galaxie monolitică sau dintr-un fel de sistem interactiv,” a spus Gordon într-o declarație a NASA.
SETI extinde căutarea extratereștrilor în peste 1300 de galaxii
Institutul SETI din California a anunțat o extindere istorică a căutării de semnale extraterestre în peste 1 300 de galaxii. Până acum, în cea mai mare parte a istoriei sale de 64 de ani, SETI s-a concentrat asupra stelelor din propria noastră galaxie Calea Lactee.
SETI a început să folosească telescopul Murchison Widefield Array (MWA) din Australia, care permite căutarea de semnale extraterestre pe frecvențele radio joase din intervalul 80-300 MHz, scrie gadgetreport.ro.
Ca și comparație, SETI (care înseamnă Search for Extraterrestrial Intelligence – Căutarea inteligenței extraterestre) caută de obicei semnale extraterestre în frecvența de emisie de hidrogen de 1 420 MHz.
Pentru început, SETI s-a concentrat pe un câmp vizual de 30 de grade în constelația Vela, Velele, cuprinzând 2.880 de galaxii.