Iranul se află în fața unor mari alegeri. Lasă Israelului ultimul cuvânt în această rundă sau se va arunca în necunoscut (Analiză)

Author:

Atacul Israelului asupra Iranului adâncește războiul din Orientul Mijlociu. Evitarea sau riscul unei escalade și mai rea se află în centrul deciziilor luate de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei și consilierii săi cheie susține analistul Jeremy Bowen într-o amplă analiză pe BBC.

Ei trebuie să decidă asupra celei mai puțin rele dintre o serie de alegeri dificile. La un capăt al spectrului se lovește cu un alt val de rachete balistice. Israelul a amenințat deja că va răzbuna din nou dacă se va întâmpla asta.

Pe de altă parte, se decide să tragă o linie sub schimburile distructive de lovituri directe pe teritoriile lor respective. Riscul pentru Iran dacă își ține focul este că pare slab, intimidat și descurajat de puterea militară și determinarea politică a Israelului, susținută de Statele Unite.

În cele din urmă, liderul suprem și consilierii săi vor lua decizia care, în opinia lor, dăunează cel mai puțin supraviețuirii regimului islamic al Iranului.

Amenințări goale?

Mass-media oficială a Iranului, în orele dinainte și după atacurile Israelului, a purtat declarații sfidătoare care, la valoarea nominală, sugerează că decizia de a răspunde a fost deja luată. Limbajul său seamănă cu cel al Israelului, invocând dreptul său de a se apăra împotriva atacurilor. Dar miza este atât de mare încât Iranul ar putea decide să-și retragă amenințările.

Aceasta este speranța premierului britanic Sir Keir Starmer, care a căzut în spatele insistențelor Americii că Israelul a acționat în autoapărare.

„Sunt clar că Israelul are dreptul să se apere împotriva agresiunii iraniene”, a spus el. „Sunt la fel de clar că trebuie să evităm o escaladare regională ulterioară și să îndemnăm toate părțile să dea dovadă de reținere. Iranul nu ar trebui să răspundă”.

Declarațiile proprii ale Iranului au fost consistente de la racheta sa balistică asupra Israelului la 1 octombrie. În urmă cu o săptămână, ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a declarat pentru rețeaua NTV din Turcia că „orice atac asupra Iranului va fi considerat că trece de linia roșie pentru noi. Un astfel de atac nu va rămâne fără răspuns”.

Cu câteva ore înainte de loviturile israeliene, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmail Baqai, a declarat: „Orice agresiune a regimului israelian împotriva Iranului va fi întâmpinată cu forță totală”. A fost, a spus el, „foarte înșelător și lipsit de temei” să sugerăm că Iranul nu va răspunde la un atac limitat israelian.

Pe măsură ce aeronava israeliană se întorcea la bază, ministerul iranian de externe și-a invocat dreptul la autoapărare „așa cum este consacrat în articolul 51 din Carta ONU”. Într-o declarație se spunea că Iranul crede că este atât îndreptățit, cât și obligat să răspundă la actele străine de agresiune.

content-image

Schimburi mortale

Israelul a stabilit ritmul escaladării încă din primăvară. Acesta vede Iranul drept susținătorul crucial al atacurilor Hamas care au ucis aproximativ 1.200 de persoane – israelieni și peste 70 de cetățeni străini – la 7 octombrie anul trecut. De teamă că Israelul caută o șansă de a lovi, Iranul a semnalat în mod repetat că nu dorește un război complet cu Israelul.

Asta nu însemna că era pregătită să-și oprească presiunea constantă, adesea mortală, dar la nivel inferior asupra Israelului și a aliaților săi.

Oamenii din Teheran au crezut că au o idee mai bună decât războiul total. În schimb, Iranul a folosit aliații și împuterniciții în așa-numita sa „axă de rezistență” pentru a ataca Israelul. Houthiii din Yemen au blocat și distrus transportul maritim în Marea Roșie. Rachetele Hezbollah din Liban au forțat cel puțin 60.000 de israelieni să părăsească casele lor.

La șase luni de la începutul războiului, războiul Israelului a forțat de două ori mai mulți libanezi să plece din casele lor din sud, dar Israelul era pregătit să facă mult mai mult. Acesta a avertizat că, dacă Hezbollah nu își ține focul în Israel și nu se întoarce de la graniță, va lua măsuri.

Când acest lucru nu s-a întâmplat, Israelul a decis să iasă dintr-un câmp de luptă care fusese modelat de războiul limitat, dar de uzură al Iranului. A primit o serie de lovituri puternice care au dezechilibrat regimul islamic de la Teheran și și-au lăsat strategia în zdrențuri. De aceea, după ultimele lovituri israeliene, liderii iranieni au doar alegeri grele.

Israelul a interpretat reticența Iranului de a lupta cu un război total drept slăbiciune și a crescut presiunea atât asupra Iranului, cât și asupra axei sale. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și comandanții Israelului și-ar putea permite să-și asume riscuri. Ei au avut sprijinul neechivoc al președintelui Joe Biden, o plasă de siguranță care a venit nu doar sub forma livrărilor masive de muniții, ci și odată cu decizia sa de a trimite întăriri mari și aeriene importante americane în Orientul Mijlociu pentru a susține angajamentul SUA de a apăra Israelul.

La 1 aprilie, un atac aerian israelian a distrus o parte din complexul diplomatic al Iranului din Damasc, capitala Siriei. A ucis un comandant iranian de top, generalul de brigadă Mohammed Reza Zahedi, împreună cu alți ofițeri superiori din Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) al Iranului.

Americanii erau furioși că nu fuseseră avertizați și nu li sa dat timp să-și pună propriile forțe în alertă. Dar sprijinul lui Joe Biden nu a zbătut, pe măsură ce Israelul s-a confruntat cu consecințele acțiunilor sale. La 13 aprilie, Iranul a atacat cu drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Majoritatea au fost doborâte de apărarea Israelului, cu ajutorul considerabil din partea forțelor armate din SUA, Marea Britanie, Franța și Iordania.

Se pare că Biden i-a cerut Israelului „să ia victorie” în speranța că ar putea opri ceea ce a devenit cel mai periculos moment în războiul din Orientul Mijlociu care se extinde. Când Israelul și-a limitat răspunsul la o lovitură asupra unui loc de apărare aeriană, planul lui Biden părea să funcționeze.

Dar, din vară, Israelul a escaladat în mod repetat războiul cu Iranul și axa sa de aliați și împuterniciți. Cele mai mari lovituri au fost date într-o ofensivă majoră împotriva celui mai important aliat al Iranului, Hezbollah din Liban. Iranul a petrecut ani de zile construind arsenalul de arme al Hezbollah ca o parte cheie a apărării sale avansate. Ideea a fost că un atac israelian asupra Iranului ar fi descurajat de știrea că Hezbollah va lovi Israelul de peste granița Libanului.

Dar Israelul s-a mișcat primul, punând în aplicare planurile pe care le dezvoltase de când Hezbollah l-a luptat până la oprire în războiul din 2006. A aruncat în aer pagere și walkie-talkie pe care l-a înșelat pe Hezbollah să le cumpere, a invadat sudul Libanului și l-a ucis pe liderul Hezbollah, șeicul Hasan Nasrallah, un om care a fost un simbol al rezistenței sfidătoare împotriva Israelului timp de decenii. Autoritățile de la Beirut spun că ofensiva Israelului din Liban a ucis până acum peste 2.500 de persoane, a strămutat peste 1,2 milioane și a provocat pagube enorme unei țări aflate deja în genunchi după ce economia sa s-a prăbușit în mare măsură.

content-image

Hezbollah încă luptă și ucide soldați israelieni în Liban și trage un număr mare de rachete. Dar se zguduie după ce și-a pierdut liderul și o mare parte din arsenalul său.

Confruntat cu aproape prăbușirea strategiei sale, Iranul a ajuns la concluzia că trebuie să riposteze. Permiterea aliaților săi să lupte și să moară fără a răspunde i-ar distruge poziția de lider al forțelor anti-israeliene și anti-occidentale din regiune. Răspunsul său a fost un atac mult mai mare cu rachete balistice asupra Israelului la 1 octombrie.

Atacurile aeriene de vineri, 25 octombrie, au fost răspunsul Israelului. Au durat mai mult să vină decât se așteptau mulți. Scurgerile planurilor israeliene ar fi putut fi un factor.

Israelul desfășoară și o ofensivă majoră în nordul Gazei. Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, l-a numit cel mai întunecat moment al războiului din Gaza, armata israeliană supunând o întreagă populație bombardamentelor, asediului și riscului de foame.

Este imposibil pentru un străin să știe dacă momentul atacurilor Israelului asupra Iranului a fost conceput pentru a atrage atenția internațională departe de nordul Gazei. Dar s-ar putea să fi făcut parte din calcul.

content-image

Oprirea unei spirale de escaladare

Este greu să opriți rundele succesive de atacuri și contraatacuri atunci când țările în cauză cred că vor fi considerate slabe și descurajate dacă nu răspund. Așa războaiele scapă de sub control.

Întrebarea acum este dacă Iranul este pregătit să dea Israelului ultimul cuvânt, cel puțin în această etapă a războiului. Președintele Biden a susținut decizia Israelului de a riposta după 1 octombrie. Dar încă o dată a încercat să prevină o escaladare și mai mortală, spunând public Israelului să nu bombardeze cele mai importante active ale Iranului, instalațiile sale nucleare, petroliere și de gaze. El a sporit apărarea Israelului prin desfășurarea sistemului antirachetă THAAD în Israel, iar premierul Netanyahu a fost de acord să-i urmeze sfatul.

Alegerile americane din 5 noiembrie fac parte atât din calculele Israelului, cât și ale Iranului cu privire la ceea ce va urma. Dacă Donald Trump va obține al doilea mandat, ar putea fi mai puțin îngrijorat decât Biden de răspunsul represaliilor iraniene, dacă se întâmplă, cu lovituri asupra instalațiilor nucleare, de petrol și gaze.

Încă o dată, Orientul Mijlociu așteaptă. Decizia Israelului de a nu lovi cele mai valoroase bunuri ale Iranului i-ar putea oferi Teheranului șansa de a amâna un răspuns, cel puțin suficient de mult pentru ca diplomații să-și facă munca. La Adunarea Generală a ONU de luna trecută, iranienii au sugerat că sunt deschiși la o nouă rundă de negocieri nucleare.

Toate acestea ar trebui să conteze foarte mult pentru lumea din afara Orientului Mijlociu. Iranul a negat întotdeauna că vrea o bombă nucleară. Dar expertiza sa nucleară și îmbogățirea uraniului i-au pus o armă la îndemână. Liderii săi trebuie să caute o nouă modalitate de a-și descuraja inamicii. Dezvoltarea unui focos nuclear pentru rachetele lor balistice ar putea fi pe agenda lor.

content-image

X