A fost chelneriță iar acum este expertă în apărare pentru UE. Povestea româncei care l-a impresionat pe Stoltenberg

Author:

Expertă în securitate, Tania Lațici este unul dintre puținii români din grupul de diplomați de la Bruxelles, face parte din echipa care definește și negociază sprijinul acordat de UE Ucrainei și a fost numită de către fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, ca una din 14 NATO 2030 Young Leaders responsabili pentru a redacta un document strategic pentru viziunea NATO în următorii zece ani.

Tania Lațici a studiat în Scoția, Spania, Olanda și apoi în Belgia, unde a obținut un doctorat în securitate şi apărare internaţională. Nu i-a fost însă ușor, așa cum povestește într-un interviu pentru Adevărul.ro, parcursul său fiind presărat cu provocări aproape la tot pasul.

Relațiile și securitatea internaționale nu au fost primele ei opțiuni, cel puțin într-un trecut mai îndepărtat: „Nu pot să spun că a fost o revelație neapărat. La mine au fost mai multe elemente care s-au format în constelație: interes mare pentru istorie, spirit critic, limbi străine, literatură.

Îmi amintesc că luasem în considerare o carieră în jurnalism. În final, am mers pe relații internaționale. Aproape toți din jurul meu spuneau că e ‘școală de balet’, de parcă ar fi fost o insultă – i-aș invita pe aceşti comentatori să încerce un plié.

Cert e că nimeni din jurul meu nu prea avea vreo speranța reală la o carieră în aceast domeniu, nu e ca și cum studiezi Medicina și după ai o cale destul de clară pe care o poți urma să devii doctor. E un domeniu mult mai incert și detașat de realitate cumva“, povestește tânăra.

Stropul necesar de noroc

Primii pași serioși pe această cale i-a făcut în Scoția, în perioada în care Regatul Unit făcea încă parte din Uniunea Europeană.

„În Scoția am făcut un semestru Erasmus – altfel nu mi-aș fi permis sub nicio formă să studiez în Regatul Unit. Deci mulțumită Uniunii Europene am avut această șansă. Acolo mi s-a activat cumva o parte din creier care a început să vadă oportunitățile – un fel de level unlocked. Acolo am descoperit o dorință complet nouă, pe care încă o am, setea pentru noi aventuri și provocări, pentru depășirea propriilor limite și de a nu deveni comodă“.

A urmat un internship în Spania, la Barcelona, după care s-a întors în țară. A făcut-o însă doar pentru scurt timp, pentru că în mintea sa lucrurile erau clare. Ulterior a ajuns în Olanda, iar între timp a avut mai multe locuri de muncă pentru a se putea întreține.

„După Scoția, am petrecut aproape jumătate de an în Barcelona la un internship, după care m-am întors la Timișoara să îmi termin studiile și să pregătesc următorul pas: Olanda. După un an de terminat studii, scris licență, lucrat patru joburi (inclusiv unul full time), aplicat la universitate și dat examene, am ajuns în Amsterdam, unde îmi continuam studiile de Științe politice. A fost un an superb, unul în care am crescut enorm din punct de vedere intelectual și personal. În plus, am învățat cum să mă bucur de viață chiar și pe timp de ploaie, vânt și frig“.

Tot în Olanda a trăit și primele incertitudini, timp în care a căutat cu ardoare o modalitate de a lucra în domeniul în care se pregătise. Însă șansa i-a surâs: din sute de aplicații la diverse joburi și stagii de pregătire a primit răspuns pozitiv tocmai de la Bruxelles.

Sacrificiile care i-au adus independența

În ce privește munca, Tania Lațici a acceptat diverse joburi, pentru a reuși să se întrețină și să-și plătească studiile singură. A fost chelneriță, animatoare și a muncit până dincolo de epuizare.

„Am avut tot feluri de joburi, unele mai amuzante ca altele. De exemplu, înainte ca totul să fie digitalizat, tipăream de mână anunțuri din ziar trimise de oameni pentru publicare – probabil am tipărit câteva mii.

Am fost și chelneriță, la restaurant, la bar, la club. Și am fost și animatoare la petreceri de copii și am făcut și job de vânzări de cursuri online în spaniolă. Când studiam în Amsterdam, era destul de comic că uneori aveam tură de făcut curățenie într-un club de noapte la 6.00 dimineața, job destul de deprimant de altfel, după care veneam acasă și studiam marile teorii ale relațiilor internaționale.

Sau aveam de făcut tură toată noaptea la barul unui club, după care veneam acasă și scriam eseu de filozofie politică“, povestește ea.

„Sunt norocoasă să am un job care mă învață în fiecare zi“

De la internshipurile urmate la Parlamentul European, apoi la Adunarea Parlamentară a NATO, Tania a ajuns să lucreze direct pentru Uniunea Europeană.

Satisfacțiile au fost multiple și nu au întârziat să apară. Munca ei a fost recunoscută chiar de însuși Jens Stoltenberg, fostul secretar general al NATO, care i-a încredințat o sarcină mai mult decât onorantă.

„În ultimii cinci ani m-am bucurat de numeroase burse de leadership care pur și simplu au venit ca recunoaștere a muncii și dedicației mele. Una dintre ele a fost numirea de către Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, ca una din 14 NATO 2030 Young Leaders responsabili pentru a redacta un document strategic pentru viziunea NATO în următorii zece ani”, spune tânăra.

X