Germania și SUA nu sunt singurele care blochează invitația Ucrainei de a adera la NATO. De asemenea, rezistă Ungaria, Slovacia, Belgia, Slovenia și Spania, notează Politico.
Publicația scrie că Planul de victorie al președintelui Volodymyr Zelenskyi se confruntă cu o problemă, deoarece se bazează pe faptul că Ucraina a primit o invitație de a adera la NATO, iar unii membri cheie ai alianței nu sunt interesați de acest lucru.
„Potrivit celor patru oficiali și diplomați din SUA și NATO care au împărtășit ultimele discuții interne sub condiția anonimatului, Germania și SUA sunt printre cele mai mari țări lente în a răspunde apelului lui Zelensky pentru o invitație imediată de a adera la NATO”.
Politico observă că membrii cheie ai alianței sunt îngrijorați că vor fi atrași într-un război cu Rusia.
Într-un interviu acordat publicației, ambasadorul SUA la NATO, Julianna Smith, care își părăsește postul, a subliniat poziția americană.
„Până în prezent, alianța nu a atins punctul în care este pregătită să ofere calitatea de membru sau o invitație Ucrainei”.
Detalii: Germania și SUA nu sunt singurele blocante. Ungaria și Slovacia rezistă și ele, dar pleacă de la un alt punct de plecare. Actualii lor lideri populiști adoptă o poziție în general pro-Kremlin: premierul ungar Viktor Orban a blocat finanțarea UE pentru arme către Ucraina și s-a retras din programul de ajutor letal al NATO pentru Kiev.
În postarea sa de pe rețeaua de socializare, Orban a numit planul de victorie al lui Zelensky „mai mult decât teribil”.
Președintele slovac Robert Fico a avertizat la începutul acestei luni că aderarea Ucrainei la NATO „ar fi o bază bună pentru un al treilea război mondial” și a promis că „nu va fi niciodată de acord” cu acesta.
Există și alte țări care nu caută să se îndrepte rapid spre Kiev, dar se mulțumesc să se ascundă în umbră.
“Țări precum Belgia, Slovenia sau Spania se ascund pe spatele SUA și Germaniei. Nu vor”, a spus unul dintre oficialii NATO. Un al doilea oficial a spus că țările „suțin ideea în abstract, dar odată ce se va apropia de materializare”, vor începe să se opună mai public.
Cu toate acestea, oficialii care au discutat cu Politico au căutat să sublinieze că nici SUA, nici Germania nu exclud posibila intrare a Ucrainei în alianță.