uimirea a ceea ce a reușit să surprindă nu poate fi redată în cuvinte

Author:

Avem în sfârșit primele imagini oficiale de la telescopul spațial Euclid al Agenției Spațiale Europene (ESA) , iar acestea sunt absolut uluitoare. Mozaicul de imagini include capturi a peste 14 milioane de galaxii și ne oferă o privire foarte scurtă asupra a ceea ce astronomii numesc un „atlas cosmic”, scrie bgr.com.

Carole Mundell, director științific la ESA, spune că „scara este absolut de neînțeles” și nu greșește deloc. Privind mozaicul de imagini împărtășit de ESA la recentul Congres internațional de astronautică din Italia din 15 octombrie, este greu să nu fii complet impresionat de ceea ce vezi.

ESA spune că imaginea ar necesita mai mult de 16 000 de ecrane TV 4K pentru a o prezenta la rezoluție maximă, iar aceasta reprezintă doar un procent din harta finală pe care o va capta telescopul Euclid. Prima serie de imagini Euclid este alcătuită din mai mult de 200 de bucăți individuale (260 mai exact).

Cea mai mare și mai precisă hartă a universului

După ce telescopul va termina de captat imagini, iar oamenii de știință vor avea timp să le pună cap la cap, aceasta va fi cea mai mare și mai precisă hartă a universului creată vreodată de oameni. Telescopul va mai avea nevoie de aproximativ șase ani pentru a termina de adunat aceste imagini.

Până atunci, însă, va trebui să lucrăm cu primele imagini ale lui Euclid și să vedem cum le folosesc oamenii de știință pentru a-și aprofunda înțelegerea universului, ceea ce este exact ceea ce vor face această imagine și altele ca ea. Dacă vă uitați mai atent la imagine, veți observa și o bandă albastră, ca un șuvoi, care traversează imaginea.

Conform ESA, aceasta este o linie de praf și gaz din Calea Lactee. Este cunoscută și sub numele de „cirrus galactic”. În plus, mărirea imaginii le va permite astronomilor să vadă galaxii și găuri negre aflate la sute de milioane de ani lumină distanță, inclusiv unele găuri negre supermasive.

X