Când vor avea loc Orionidele și unde pot fi observate

Author:

Pe cerul României se va desfășura un adevărat spectacol astral: ploaia de meteori Orionide. Aceasta va aduce până la 20 de stele căzătoare pe oră, informează Gândul.

Evenimentul va avea loc în noaptea de 20 spre 21 octombrie, iar observatorii vor putea vedea ploaia de stele după miezul nopții, până la răsărit. În acest interval, constelația Orion va străluci deasupra orizontului, oferind un context perfect pentru observare.

Orionidele sunt renumite pentru strălucirea lor, facilitând astfel observarea pe cerul nocturn.

Meteorii vor fi cel mai ușor de observat în zonele rurale, mai întunecate, departe orașe, care sunt puternic luminate.

Este recomandat să ne uităm la cer timp de cel puțin o oră, concentrându-ne pe zona de deasupra capului.

Anul acesta ploaia de stele va fi afectată de luna plină, care va apărea pe 17 octombrie, reducând vizibilitatea meteorilor din cauza luminii sale intense. Aceasta reprezintă a doua ploaie de meteori legată de cometa Halley, prima fiind Eta Aquariidele, observate la începutul lunii mai.

Între 2 octombrie și 7 noiembrie, Terra traversează marginea exterioară a norului de particule provenit din coada cometei 1/P Halley. Aceasta duce la o creștere a numărului de meteori observați pe oră, atingând un maxim în noaptea dintre 20 și 21 octombrie. Toate aceste fragmente care ard în atmosferă provin din cometa Halley.

 

X