Căderea Nordis a băgat marile bănci în trepidații. Risc de contagiune în lanț (analist economic)

Author:

Cazul Nordis ține în continuare bună parte din tema zilei. Dincolo de dramele personale, aspectele politice mai mult sau mai puțin relevante, există probleme care ar putea apărea dacă situația degenerează. Economistul Radu Georgescu dezvăluie că ”sirena a sunat” în băncile românești și că Directorul de risc al unei mari bănci internaționale cu filială în România s-a declasat de urgență la București pentru a evalua situația.

”Când sectorul imobiliar strănută, bancile răcesc și fac febră

Săptămâna aceasta, după episodul Nordis, a sunat sirena de alarmă în bănci. Șeful de la Risc pe Europa de la o bancă din top 10, a venit în România.

Creditele acordate sectorului imobiliar reprezintă 40% din tot sistemul bancar din România.

 

Anul trecut, băncile din toata lumea au văzut că pot da faliment în 24 ore. 2 bănci din US au dat faliment în mai puțin de 24 de ore. Silicon Valley Bank și First Republic Bank erau 2 bănci din top 20 bănci din US. Ambele aveau active bancare mai mari decât tot sistemul nostru bancar.

 

În ziua în care a apărut zvonul că aceste 2 bănci au probleme, clienții au retras cu ajutorul aplicațiilor bancare 30 miliarde $ în mai puțin de 24 ore.

 

-Băncile țin cash doar 10% din depozitele clienților

-90% din bani sunt blocați în credite

-Daca 5% din clienți își cer banii înapoi, orice bancă din lume are probleme

 

Băncile din US au înțeles riscul foarte mare și si-au scos CEO-ul la înaintare

 

Jamie Dimon, CEO JPMorgan – cea mai mare bancă din lume, este în fiecare săptămână prezent la CNN, CNBC sau Bloomberg. El discută într-un limbaj ușor de înțeles de toata lumea, despre inflație, recesiune, imobiliare și orice subiect de interes pentru populație.

 

Ieri am vazut live interviul lui Jamie Dimon de la Bloomberg. Erau live peste 600.000 de oameni care se uitau la el.

 

În România, CEO de la bănci stau în turnurile de fildeș. Dacă întrebi pe stradă, 9 din 10 oameni nu știu niciun nume de CEO de la vreo bancă.

Eu cred că este timpul ca CEO de bănci din România să coboare printre pământeni și sa ne explice cum vor apăra banii noștri de viitoarele turbulențe economice.

Mai ales ca Jamie Dimon a spus ieri, încă o dată, că el crede că vom intra în recesiune economică, susține economistul Radu Georgescu pe pagina sa de Facebook,

X