un centru medical inaugurat de un an, are dor 15% din posturi ocupate

Author:

Noul Centru Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), inaugurat la Arad în urmă cu aproape un an în fosta Policlinică CFR, funcţionează cu doar şase posturi ocupate din cele 40 ale schemei de personal medical, iar specialiştii sunt aduşi de la Timişoara pentru pacienţii care se programează, instituţia precizând că face angajări “în limita plafonului numeric de posturi bugetate aprobat”.

 

Amenajarea centrului de la Arad a costat aproximativ două milioane de euro iar facilitatea medicală este o componentă a Spitalului Clinic Militar de Urgenţă “Dr. Victor Popescu” Timişoara.

Într-un răspuns scris transmis de spitalul militar la solicitarea AGERPRES, referitor la situaţia angajărilor în noul centru medical, se arată că acesta “funcţionează cu personal medical atât încadrat conform statului de organizare, dar şi augmentat cu personal din cadrul spitalului, pe baza unui program stabilit (afişat la sediul centrului), în funcţie de adresabilitate, astfel încât toate solicitările de servicii medicale să fie onorate”.

“Conform statului de organizare aprobat pentru Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu Arad sunt prevăzute 58 de posturi destinate activităţii medicale, inclusiv pentru suportul administrativ. Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu Arad nu are personalitate juridică, posturile alocate funcţionării acestei facilităţi medicale fac parte din organigrama Spitalului Clinic Militar de Urgenţă ‘Dr. Victor Popescu’ Timişoara. Fiind o facilitate medicală militară, încadrarea cu resursă umană a Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu Arad se face în conformitate cu prevederile legale specifice gestionării resursei umane a M.Ap.N. Unitatea noastră a demarat şi desfăşoară cu regularitate, potrivit competenţelor, procedurile necesare încadrării cu personal medical militar, în limita plafonului numeric de posturi bugetate aprobat. Astfel, din cele 40 de posturi de personal medical destinate prin statul de organizare pentru funcţionarea cabinetelor medicale şi laboratoarelor de specialitate din Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu Arad, la această dată sunt încadrate 6 posturi”, se arată în răspunsul transmis AGERPRES.

Posturi libere in centrul medical MAPN

Conform sursei citate, în cadrul centrului sunt prevăzute cabinete pentru următoarele specialităţi: medicină internă, chirurgie generală, urologie, ortopedie şi traumatologie, cardiologie, oftalmologie, ORL, medicina muncii, neurologie, psihiatrie, dermato-venerologie, stomatologie, obstetrică-ginecologie, pneumologie, asistenţă medicală primară. Din cele 15 specialităţi, 13 sunt disponibile pacienţilor.

De la inaugurarea centrului, în octombrie 2023, au beneficiat de asistenţă medicală 1.040 pacienţi, din care 171 au fost militari din Garnizoana Arad. Totodată, în cadrul cabinetului de medicină de familie au fost fost efectuate aproximativ 450 de consultaţii programate, 190 de consultaţi pentru pacienţi în regim acut/urgenţe şi au fost emise 600 de adeverinţe în urma controlui medical periodic pentru militarii activi din Garnizoana Arad. Au fost avizate circa 200 de deconturi pentru medicamente/servicii medicale pentru personalul militar activ, în rezervă şi retratragere, veteranii de război şi familiile acestora.

“Personalul militar din cadrul centrului medical participă cu regularitate la activităţile de instruire desfăşurate de militarii Batalionului 191 Infanterie ‘Colonel Radu Golescu’ Arad, asigurând asistenţa medicală pe timpul activităţilor planificate. Vă asigurăm că la nivelul reţelei medicale a M.Ap.N. se desfăşoară constant acţiuni în vederea identificării resursei umane calificate pentru încadrarea cu militari a facilităţii medicale şi pentru a extinde gama de servicii medicale disponibile în cadrul centrului”, se mai arată în răspunsul transmis AGERPRES.

Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu Arad funcţionează în clădirea fostei Policlinici CFR Arad, care era cea mai veche policlinică din municipiul Arad şi nu a mai funcţionat din 2014. Clădirea degradată din centrul oraşului a fost preluată de MApN în 2018 şi a fost reabilitată, proiect care a costat un milion de euro şi a fost finalizat în 2021. Ulterior, s-au mai cheltuit 5,5 milioane de lei pentru achiziţia de echipamente medicale şi mobilier.

Beneficiarii centrului sunt atât personalul activ, în rezervă şi în retragere din cadrul structurilor sistemului naţional de apărare, veterani de război şi din teatrele de operaţii şi membrii familiilor acestora, cât şi civilii din afara acestor structuri.

X