Scufundarea unui submarin nuclear a fost deconspirată

Author:

Un oficial american din domeniul apărării a oferit detalii despre secretul ascuns de chinezi. Cel mai recent submarin cu propulsie nucleară s-a scufundat în China, informează Euronews România.

Incidentul a avut loc la un șantier naval la începutul acestui an, iar Wall Street Journal a relatat despre acesta, publicând imagini din satelit care arată prezența unor macarale uriașe aduse pentru a recupera submarinul.

“Nu este surprinzător că Marina chineză încearcă să ascundă faptul că noul său submarin avansat cu propulsie nucleară s-a scufundat la mal”, a dezvăluit responsabilul sub protecţia anonimatului.

China face demersuri pentru a-și moderniza flota

Incidentul survine într-un moment în care China își propune modernizarea flotei sale, care, deși este cea mai mare din lume, conține multe nave de dimensiuni reduse.

Statele Unite și Marea Britanie intenționează să ofere Australiei submarine cu propulsie nucleară, sporind astfel numărul țărilor care dețin aceste tehnologie avansată. Această înțelegere a fost criticată de Beijing, fiind percepută ca un răspuns strategic la ambițiile militare ale Chinei în regiunea Asia-Pacific.

“Pe lângă întrebările evidente despre normele de producţie (…), incidentul ridică şi alte întrebări mai importante cu privire la responsabilitatea Marinei chineze şi la controlul industriei chineze de apărare, care este mult timp pradă corupţiei”.

 

X