Un caz cutremurător provoacă un adevărat cutremur mediatic în Republica Moldova. Opinia publică este oripilată și se anunță proteste masive

Author:

Un incident oribil a zguduit comunitatea din satul Rădeni, raionul Străşeni din Republica Moldova. Poliţia anchetează un caz de viol în grup în care victima este o femeie de 30 de ani, mamă a doi copii. Doi indivizi sunt arestaţi preventiv iau un al treilea suspect este sub control judiciar, relatează stiripesurse.md

Vă atenţionăm, urmează detalii care vă pot afecta emoţional.

Faptele au fost comise pe 6 septembrie, iar poliţia a fost sesizată a doua zi. Potrivit anchetatorilor, în acea zi, victima ar fi consumat alcool împreună cu cei trei suspecţi, în casa unuia dintre ei.

Martorii și oamenii din sat suv protecția anonimatului susțin altceva:

O mamă tânără, care crește și educă singură doi copii, a fost supusă unui viol în grup. „Au violat-o, au dus-o pe malul iazului, ea leșina, iar ei o băgau în apă să-și revină și continuau. Starea ei nu este deloc bună. Suntem șocați că nu i s-a acordat ajutorul medical cuvenit. Satul e speriat. Avem copii, avem fiice, iar ei umblă prin sat fără grijă. Se vorbește că au dat bani ca să fie eliberați”, a relatat pentru ZdG un localnic din satul Rădeni, raionul Strășeni. Deși trei persoane au fost reținute, la scurt timp, oamenii i-au văzut pe cei trei liberi prin sat.

A fost scoasă forțat din ograda ei, impusă să bea lichid cu substanțe necunoscute și supusă violului în grup. A fost dusă la un lac și băgată în el, apoi actele de violență repetându-se. Într-un final, a fost aruncată pe o uliță din sat. Sunt sechele fizice și psihologice pe viață. Unii martori nu depun mărturii, autoritățile locale sunt pasive, iar agresorii se plimbă pe străzile satului fără griji.

MIHAIL CONSTANTIN, şeful Inspectoratului de Poliţie Străşeni: Preliminar s-a constatat că într-adevăr a fost presupus un act de viol. Respectiv au fost stabiliţi pe urme fierbinţi toţi autorii la infracţiunea dată. Poliţia a reţinut trei persoane suspecte. Doi dintre ei au antecedente penale, unul pe infracţiune de droguri, altul pentru furt.

Victima are doi copii minori care acum se afla sub protectia autorităţilor publice locale.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: Întreaga comună este șocată de tot ceea ce s-a întâmplat. Cei mai mulți dintre săteni stau cu frica in sân și evită să vorbească despre faptele celor trei presupuşi violatori.

PETRU RĂBDĂU, primar Rădeni, Străşeni: Imediat a fost creată o comisie. Victima a fost invitată în cadrul comisiei şi s-a insistat să meargă într-un centru de plasament împreună cu copiii, pentru a fi protejată. Deci, ea de mai mult de două săptămâni nu se află în comună. Nu putem să dăm nume la ce centru de plasament. Ştim doar că este în siguranţă.

Cei trei suspecţi nu colaborează cu anchetatorii, iar până acum nu au făcut declaraţii. Cazul a ajuns şi în vizorul ministerului Justiţiei.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: Ministerul Justiţiei nu are atribuţii de investigare  a acestei cauze dar voi monitoriza cu  maximă atenţie acest caz. Respectiv, am solicitat mai multe informaţii despre etapa acestui dosar, măsurile preventive aplicate.

MIHAIL CONSTANTIN, şeful Inspectoratului de Poliţie Străşeni: Poliţia monitorizează persoana dacă respectă controlul judiciar şi arestul la domiciliu. Au fost verificaţi în fiecare zi, în anumite ore. Respectiv, persoana respectă procedura.  La această etapă nu fac declaraţii. Urmează deja să vină şi expertizele. Să vină toate rezultatele de la medicina legală.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei bărbaţi riscă până la 15 ani de inchisoare. După mediatizarea acestui caz, mai mulţi activişti civici si organizaţii nonguvernamentale vor organiza vineri, 27 septembrie, un protest în faţa Ministerului Justiţiei prin care vor cere corectitudine în investigarea acestui caz.

Asociațiile anunță proteste masive în toată Moldova

După ce cazul a fost relatat de presă, un protest a avut loc vineri, 27 septembrie, la Ministerul Justiției, la care a participat și organizația non-guvernamentală „Femei pentru Femei”.

„Ne întrebăm câte porți i se vor mai închide în fața unei femei ce a trecut prin violență? La care poartă să mai bată? A vecinilor tăcuți? A autorităților, care nu se “bag în viața privată”? A sistemului de justiție, care oferă libertate agresorilor? A autorităților centrale, care încurajează prin inacțiune toate aceste porți închise? Nu acceptăm tăcerea! Protestăm pentru ea și pentru toate femeile care au fost reduse la tăcere. Cerem condamnarea clară a acestor acte de violență și tragem la răspundere autoritățile care trebuie să facă dreptate. Nu mai acceptăm mușamalizarea cazurilor și protejarea agresorilor”, se arată în anunțul ong-ului cu referire la participarea la protest.

”A vecinilor tăcuți? A autorităților, care nu se „bagă în viața privată”? A sistemului de justiție, care oferă libertate agresorilor? A autorităților centrale, care încurajează prin inacțiune toate aceste porți închise?

Nu acceptăm tăcerea! Protestăm pentru ea și pentru toate femeile care au fost reduse la tăcere. Cerem condamnarea clară a acestor acte de violență și tragem la răspundere autoritățile care trebuie să facă dreptate. Nu mai acceptăm mușamalizarea cazurilor și protejarea agresorilor!

De cate ori să mai strigăm pentru a fi auzite?

De atâtea ori vom ieși în stradă să o facem!

Hai cu noi și @miscareafeminista.md pentru a cere dreptate, pedepse dure și siguranță.

Te așteptăm: Vineri, 27 septembrie, ora 17:00 la Ministerul de Justitie. Vom marca și alte vineri, până nu răzbatem la toate porțile închise, până nu vom fi auzite și auziți”.

De asemenea Coaliția Națională „Viața fără violență” și-a anunțat participarea la protest: „135 de ore de muncă în folosință comunității pentru un bărbat care și-a omorât soția. Un an pentru a identifica violatorul unei fetițe de 12 ani. Tergiversare în cazul Ana-Maria. Tăcere și agresori în libertate în cazul femeii violate de la Strășeni. Peste 20 de cazuri de femicid anual. Și, o lege care are scopul să protejeze drepturile femeilor adoptată în 33 de zile și ratificată pe 15 august, care încă nu funcționează și nu e clar cum o să funcționeze.

Cât se mai poate? Câte femei trebuie să trăiască în frică, violență și nedreptate ca legile să funcționeze și să existe dreptate? Ce trebuie să se întâmple ca acțiunile să fie realizate sistemic, în interesul victimelor și pentru prevenirea violenței, nu doar în declarații publice?

Știm că în ministerele responsabile, în poliție și alte structuri lucrează oameni – cu aceleași frici, griji, cu același drum spre casă puțin iluminat, cu vecini care „nu se bagă în casă străină” și cu mame, surori, fiice care NU SUNT PROTEJATE DE ORORI. Nimeni, nicio femeie nu este protejată de violență. Pe 27 septembrie ne alăturăm mișcării feministe din Moldova, grupurilor de femei, de activiști și activiste, pentru a repeta, iar, și din câte ori va trebui că viața femeilor contează. Vom protesta, cu siguranță, și pentru femeile din familia voastră care rămân neauzite, trăiesc în frică și rușine”.

Totodată, Mișcarea feministă a anunțat și un următor protest – „Vom marca și alte vineri, până nu răzbatem la toate porțile închise, până nu vom fi auzite și auziți, până nu vom fi protejate!”

Un caz înfiorător s-a produs în raionul Strășeni. O tânără mamă de 30 de ani, care crește singură doi copii, ar fi fost supusă unui viol în grup. Cazul a avut loc pe 6 septembrie în satul Rădeni. Femeia ar fi fost luată cu forța din ograda casei acesteia, iar după ce și-au bătut joc, a doua zi, indivizii au abandonat-o la 3 case de gospodăria ei. Femeia a fost găsită chiar de fiul ei de 8 ani, care o căuta prin sat. „Au violat-o, au dus-o pe malul iazului, ea leșina, iar ei o băgau în apă să-și revină și continuau”, a mărturisit un localnic, care a menționat că sătenii sunt speriați și șocați de cele întâmplate, mai ales că, după ce au fost reținuți, cei trei indivizi au fost văzuți prin localitate după ce „ar fi dat bani ca să fie eliberaţi”.

„O faptă antisocială”, astfel a calificat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, cazul înfiorător din satul Rădeni, unde o tânără mamă a doi copii a fost scoasă cu forţa din propria ogradă de trei indivizi, violată, apoi abandonată pe o uliță.

Datele statistice arată că anual, în Republica Moldova sunt comise peste 500 de infracțiuni sexuale. Zilnic este comis cel puțin un viol, victime fiind femei și copii de diferite vârste

X