Pelicula ‘TWST / Things We Said Today’, regizată de Andrei Ujică, dă startul celei de-a 14-a ediții a BIEFF marți

Author:

Filmarea “TWST / Things We Said Today”, noul proiect al regizorului Andrei Ujică, care a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, va fi prezentată în premieră națională marți, la Cinemateca Eforie, după gala de deschidere a celei de-a 14-a ediții a Festivalului Internațional de Film Experimental București – BIEFF, informează Agerpres.

Organizat de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu Printor Com, cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental va avea loc în Capitală începând de marţi până duminică, la Cinemateca Eforia, Cinema Union şi Cinema Elvire Popesco.

“Tema curatorială a ediţiei din acest an a festivalului şi-a găsit iniţial inspiraţia într-o anumită formă de ludicitate care transpare din filmele pe care le-am descoperit în cadrul cercetării noastre curatoriale – fie că vorbim despre ludic într-un sens mai jovial, drept o caracteristică a unor lucrări ancorate în abordări fanteziste sau chiar camp, sau într-un sens mai general, despre joaca creativă a regizorilor cu posibilităţile discursive în continuă expansiune ale mediului cinematografic”, a afirmat directoarea artistică Oana Ghera, pe site-ul festivalului.

Tot în premieră naţională va fi prezentat, pe 29 septembrie, la Cinema Elvire Popescu, în încheierea BIEFF, cel mai nou film al regizorului francez Leos Carax, “It’s Not Me”.

Este al patrulea an în care experimentele cinematografice autohtone cuceresc marile ecrane din Bucureşti, în cadrul Competiţiei Naţionale de Scurtmetraj a BIEFF. Unsprezece filme aparte, ale unor cineaşti şi artişti vizuali care provoacă ecranul, concurează anul acesta pentru Premiul Competiţiei Naţionale de Scurtmetraj. Selecţionate din peste 85 de filme româneşti înscrise la această ediţie, cele 11 scurtmetraje autohtone din competiţie vor putea fi urmărite în cadrul a două programe distincte, ambele programate la Cinemateca Eforie, în datele de 27 şi 28 septembrie.

Competiţia Internaţională de Lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film Experimental – BIEFF aduce în faţa publicului cinefil bucureştean o selecţie de lungmetraje semnate de unii dintre cei mai apreciaţi cineaşti emergenţi ai momentului, care au reuşit să cucerească critica şi juriile de la festivaluri prestigioase precum Berlinale, Cannes, Veneţia, Locarno, Rotterdam sau FID Marseille.

Ajunsă la cea de-a treia ediţie, Competiţia Internaţională de Lungmetraj a BIEFF, dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, reuneşte anul acesta şapte lungmetraje care impresionează prin diversitate şi inventivitate formală – “Eat The Night” – Caroline Poggi şi Jonathan Vinel, “Malqueridas” – Tana Gilbert, “When The Phone Rang” – Iva Radivojević, “Fire of Wind” – Marta Mateus, “Cu Li Never Cries” – Pham Ngoc Lân, “bluish” – Lilith Kraxner şi Milena Czernovsky, “Maia – Portrait with Hands” – Alexandra Gulea.

Titlurile incluse în Competiţia Internaţională de Lungmetraj concurează în 2024 pentru Marele premiu BIEFF în valoare de 10.000 de euro, constând în servicii de post-producţie oferit de Avanpost.

Lungmetrajele selecţionate vor putea fi văzute în premieră naţională în România în perioada 24 – 29 septembrie, la Cinemateca Eforie şi Cinema Elvire Popesco.

Anul acesta, BIEFF aduce în faţa publicului cinefil un program de tip focus inedit, intitulat “Machinima: Gamepad Filmmaking”, care explorează influenţa esteticii şi tehnicilor audio-vizuale derivate din universul jocurilor video asupra cinemaului contemporan.

“Machinima – de la ‘machine’ şi ‘cinema’ – se referă la crearea de filme cu ajutorul jocurilor video sau al motoarelor de jocuri”, precizează organizatorii.

O altă noutate inclusă în agenda ediţiei este un program tematic triangular creat în contextul unei colaborări curatoriale între BIEFF, Vienna Shorts şi DokuFest. Iniţiativa reuneşte trei programe de scurtmetraje care sondează realităţi sociale şi politice contemporane prin raportare la contextul actual la nivel european şi internaţional, explorând totodată modele posibile de rezistenţă politică şi schimbare socială.

Reunind o selecţie de filme variată, care cuprinde atât scurtmetraje, cât şi mediu-metraje şi un lungmetraj, programul focus propus de BIEFF oferă o privire de ansamblu asupra acestui fenomen şi aduce în atenţia publicului bucureştean lucrări ale unor artişti reputaţi precum Phil Solomon, Harun Farocki sau Lawrence Lek, printre alţii.

O surpriză a selecţiei de filme care compun acest program este un double bill conceput ca un omagiu adus lui Andy Warhol, intitulat sugestiv Desktop Warhol. Pornind de la observaţia că iconicele filme ale lui Andy Warhol “Sleep şi Empire” nu au fost doar nişte gesturi provocatoare, ci şi nişte reflecţii moderniste asupra naturii cinemaului, cele două filme incluse în program, “Sleep#2”, în regia lui Radu Jude (prezentat în premieră internaţională la Festivalul de film de la Locarno în 2024) şi “Empire”, în regia lui Phil Solomon (2008-2012), re-imaginează în moduri creative operele omonime ale lui Warhol, folosindu-se de imagini captate cu ajutorul ecranului de calculator.

În secţiunea de Proiecţii speciale intră, pe lângă filmele prezentate în deschiderea şi la închiderea festivalului, peliculele “Triton” regia Ana Lungu, “A Fidai Film” regia Kamal Aljafari, şi “Opt ilustrate din lumea ideală” regia Radu Jude şi Christian Ferencz-Flatz.

X