Marcel Ciolacu lansează un proiect de reindustrializare a României copiat (greșit) din strategia economică a AUR

Author:

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că Marcel Ciolacu a lansat un așa-zis plan de reindustrializare a României.

“Utopic, neprofesionist și lipsit de logică, proiectul șefului PSD este copiat greșit și incomplet după o strategie pe care AUR a prezentat-o încă de la începutul anului trecut”, spune Claudiu Târziu.

Acesta, explică: “În februarie 2023, la prima conferință de presă AUR din noua sesiune parlamentară, liderii partidului cereau implementarea rapidă a următoarelor măsuri:
România trebuie să intre într-un proces de reindustrializare la finalul căruia să aibă capacitatea de a produce și procesa hrana, mijloacele tehnologice și mașinile necesare în plan intern. Pandemia de coronavirus a demonstrat că nu mai avem astăzi nici măcar capacitatea de a realiza produse elementare, cum ar fi măștile sanitare sau seringile.
Primul pas pentru un sistem de producție solid este asigurarea producției energetice.

Cerem elaborarea unei strategii naționale articulate, care să pornească de la o estimare realistă a consumului intern și identificarea mijloacelor de optimizare a costurilor. România trebuie să finalizeze proiectele energetice aflate în diferite stadii de execuție. Redobândirea controlului asupra resurselor și capacităților de producție.˝

Claudiu Târziu precizează că:

“Planul lui Ciolacu nu este altceva decât o însăilare de sloganuri electorale imposibil de realizat, pentru că face abstracție de condițiile necesare implementării lui: resursele materiale, umane și financiare. Dacă bugetele anunțate cu atâta generozitate ar putea fi obținute, ca si până acum, din credite externe cu dobânzi uriașe, situația resurselor și a personalului este critică. Iată câteva dintre componentele esențiale ale unei strategii de reindustrializare a României la care autorii broșurii electorale a PSD nu s-au gândit:

ENERGIA

România face față cu mare greutate consumului casnic de energie. Când a votat pentru închiderea minelor și termocentralelor, Marcel nu s-a gândit că România ar mai putea avea vreodată o industrie. Acum, revitalizarea sistemului energetic național este în sine un proiect uriaș, care necesită bani, tehnologie, resurse materiale și timp.

RESURSELE NATURALE

Resursele naturale nu mai aparțin de mult României, iar o industrie competitivă nu poate fi construită cu materii prime cumpărate la prețuri exorbitante de la cămătarii economici care ne spoliază de ani de zile.
Primul pas, esențial pentru recuperarea resurselor României este un proiect de reformă legislativă, care să permită readucerea acestora în portofoliul companiilor românești de stat sau private.

CERCETAREA ȘI EDUCAȚIA

Industria anului 2024 nu se mai face la baros, cu forță de muncă brută. Mai mult ca oricând în istorie, tehnologia de nivel înalt și cercetarea științifică sunt factori determinanți în performanța industrială a unui stat. Prin grija înaintașilor și partenerilor săi politici, România condusă azi de Ciolacu este la nivelul anilor 1990 din punct de vedere al tehnologiei și cercetării.

FINANȚAREA

Dincolo de pomenile promise de Ciolacu de la bugetul și așa secătuit al țării, o industrie propriu-zisă are nevoie de un circuit financiar onest, prietenos și coerent. S-a dovedit în ultimele decenii că sistemul bancar privat din România, compus din filiale ale unor companii multinaționale, este centrat doar pe maximizarea profiturilor și respinge în mod natural orice oportunitate de finanțare ieftină a unor afaceri autohtone.
Fără un sistem bancar care să susțină opera de reindustrializare a României, întreaga producție obținută în condițiile cunoscute azi ar fi (dacă ar fi) prea scumpă și nerentabilă ca să reziste concurenței.

RESURSELE UMANE

Un exod de proporții biblice a golit România de cei mai valoroși specialiști și muncitori în ultimii 34 de ani, fără ca guvernanții rătăciți pe la putere să înțeleagă catastrofa în care ne adânceam de la o lună la alta. Astăzi, readucerea în țară a românilor plecați după o bucată de pâine prin lume este un proces foarte costisitor și lent. Nimic din ceea ce ar însemna o strategie de readmisie a diasporei în țară nu face parte azi din preocupările guvernului.
La fel ca orice elev mediocru care trage cu ochiul la lucrarea colegului, fostul elev mediocru Ciolacu a aruncat cu ipocrizie și iresponsabilitate pe piață o fumigenă electorală cu un titlu pompos. Tema, de o importanță excepțională pentru viitorul României, a fost greșit și parțial furată din Proiectul de țară al Alianței pentru unirea Românilor”.

“Completările de mai sus sunt extrem de importante pentru transformarea materialului de propagandă lansat de șeful PSD în realitate. Dacă Ciolacu dorește cu adevărat să facă ceva util pentru România, îi putem transmite toată documentația la care au lucrat luni de zile specialiști adevărați din mai multe domenii.

Dar dacă românii sunt, în sfârșit, hotărâți să oprească declinul acestei țări, Alianța pentru Unirea Românilor este pregătită să pună în aplicare planurile de salvare a României pe care le-a prezentat în ultimii ani”, spune Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR în Parlamentul European și președinte al Consiliului Național de Conducere AUR.

X