Filmul “Emilia Pérez”, selectat pentru a reprezenta Franţa la premiile Oscar din 2025

Author:

Comedia muzicală “Emilia Pérez”, regizată de Jacques Audiard, reprezintă propunerea Franţei pentru o nominalizare la categoria “cel mai bun lungmetraj internaţional” la gala premiilor Oscar din martie 2025, a anunţat miercuri Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din această ţară, informează AFP, conform AGERPRES.

Filmat în spaniolă, acest lungmetraj, care oscilează între un thriller dark şi coregrafii pe ritmuri de reggaeton, spune povestea transformării unui baron al drogurilor mexican, care îşi schimbă viaţa şi devine femeie.

Comedia a câştigat Premiul Juriului la cea mai recentă ediţie a Festivalului de Film de la Cannes şi le-a adus, de asemenea, un premiu de interpretare colectiv actriţelor Zoe Saldana, Selena Gomez şi interpretei sale principale, artista transgen Karla Sofía Gascón.

Candidatura franceză urmează să fie trimisă către Academia de film americană, care va anunţa pe 17 ianuarie 2025 titlurile lungmetrajelor străine ce vor fi nominalizate în această categorie.

Anul trecut, comisia responsabilă cu alegerea candidatului francez la Oscaruri a fost aspru criticată pentru că a preferat “La Passion de Dodin Bouffant”, de Tran Anh Hung, în detrimentul candidatului anticipat de mulţi specialişti, “Anatomie d’une chute”, filmul care a fost recompensat cu trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2023 şi care s-a bucurat de un succes imens atât în Franţa, cât şi la nivel internaţional.

Franţa nu a fost, în cele din urmă, selectată pentru a concura în categoria “cel mai bun lungmetraj internaţional”. Acel eşec a dus la o reînnoire majoră a comisiei de profesionişti responsabilă pentru selectarea candidatului francez.

În prezent formată din 11 profesionişti din domeniul cinematografiei, cu paritate femei-bărbaţi (inclusiv unul dintre producătorii filmului “Anatomie d’une chute”) şi prezidată de Charles Tesson, fost director al secţiunii Semaine de la Critique de la Cannes, comisia a preselectat săptămâna trecută patru filme.

Pe lângă filmul lui Jacques Audiard, “Le Comte de Monte-Cristo”, unul dintre cele mai mari succese de box-office ale anului 2024, precum şi două pelicule mai puţin cunoscute, “Misericorde”, de Alain Guiraudie, şi “All We Imagine as Light”, al tinerei regizoare indiene Payal Kapadia, s-au aflat pe lista scurtă a acestei selecţii.

X