Coșmarul nu s-a terminat – Noi coduri roșii și portocalii de viituri în mai multe județe/ HARTĂ

Author:

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis sâmbătă dimineață noi avertizări cod roșu și cod portocaliu de inundații în bazinele hidrografice din zona Moldovei.

În intervalul 14.09.2024 ora 12:00 – 14.09.2024 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice:

Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Crasna (judeţele: Vaslui şi Galaţi),

Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi),

Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

Avertizarea Hidrologică COD PORTOCALIU şi COD ROȘU vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Iași, Vaslui, Bacău şi Galaţi.

content-image

Precipitații record și intervenții dificile

Județul Galați se confruntă cu inundații-fulger, înregistrând precipitații de peste 150 l/mp în mai puțin de 24 de ore, afectând în special localitățile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea și Slobozia-Conachi.

În ultimele 24 de ore, cele mai mari cantități de precipitații au fost raportate la stațiile din Cărja (165,8 l/mp, județul Vaslui) și Gănești (148,1 l/mp, județul Galați).

Conform informațiilor de la Apele Române Prut-Bârlad, Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați, râul Geru a depășit cota de pericol cu 30 cm, afectând gospodării în localitatea Cudalbi. De asemenea, râul Suhu a ieșit din albie în zona pieței din Pechea, provocând daune suplimentare.

Precipitațiile record sunt comparabile cu cele din 2013, iar echipele de intervenție sunt deja mobilizate în teren. Totuși, intervențiile sunt dificile din cauza căilor de comunicație inundate, iar personalul de intervenție a fost suplimentat. Utilaje și motopompe de capacitate mare au fost aduse pentru a asigura scurgerea apei în zonele afectate, în special în apropierea podurilor și podețelor.

X