sunt implicate trei țări mari din regiune

Author:

Prim-ministrul etiopian a avertizat că oricine intenționează să-i invadeze țara ar trebui să „se gândească de 10 ori” înainte de a face acest lucru, deoarece, a spus el, orice atac ar fi respins. Abiy Ahmed nu și-a îndreptat comentariile către o anumită țară, dar acestea vin într-un moment de tensiuni în creștere cu Somalia și Egiptul, țări vecine.

Prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed i-a amenințat pe somalezi și egipteni că, dacă amenință Etiopia, vor fi distruși militar. Cu această ocazie, guvernul a organizat demonstrații în marile orașe împotriva “inamicului extern”.

Somalia a fost deranjată de decizia Etiopiei de a ajunge la un acord cu Somaliland pentru a-i oferi acces la un port (Guvernul lui Abiy a semnat un acord cu autoproclamata republică Somaliland în ianuarie), fiind considerat un act de „agresiune”.  Somaliland, oficial Republica Somaliland, este o țară nerecunoscută din Cornul Africii. Este situată pe coasta sudică a Golfului Aden și se învecinează cu Djibouti la nord-vest, Etiopia la sud și vest și Somalia la est.

Somaliland e desprinsă de Somalia în urmă cu mai bine de 30 de ani, dar Mogadisu (capitala Somaliei) îl consideră parte a teritoriului său.

Egiptul a fost implicat într-o dispută de lungă durată cu Etiopia din cauza deciziei de a construi un baraj mare pe un afluent al râului Nil.

Iar acum se pare că intenționează să trimită trupe în Somalia, după semnarea unui pact militar între cele două guverne luna trecută.

Într-un discurs televizat, Abiy a spus că țara sa nu are nicio intenție de a începe un conflict.

Cu toate acestea, el a spus că “cei care sunt departe și în apropiere” ar trebui să știe că “de obicei îi stânjenim și îi respingem pe cei care îndrăznesc să încerce să ne invadeze”, informează BBC.

“Oricine intenționează să invadeze Etiopia ar trebui să se gândească nu doar o dată, ci de 10 ori, pentru că un lucru grozav pe care noi, etiopienii, îl știm este [cum] să ne apărăm”, a adăugat Abiy.

Somaliland a mai spus că ar putea închiria o secțiune a coastei marinei Etiopiei, în schimbul faptului că guvernul lui Abiy va deveni primul care o recunoaște ca stat independent.

Context

Tensiunile din regiune au escaladat luna trecută după ce două avioane militare egiptene C-130 au sosit în capitala Somaliei pentru a marca consolidarea legăturilor.

Egiptul intenționează să trimită până la 5.000 de soldați pentru a se alătura unei noi forțe a Uniunii Africane (UA) în Somalia la sfârșitul anului, iar alți 5.000 vor fi desfășurați separat.

O forță UA se află în Somalia din 2007 pentru a ajuta guvernul să lupte împotriva al-Shabab, un grup jihadist care duce o insurgență brutală în țară.

Trupele etiopiene fac parte din forță, dar Somalia a anunțat că va trebui să se retragă anul viitor.

La rândul său, Egiptul a acuzat Etiopia că amenință aprovizionarea cu apă din râul Nil în urma construcției Marelui Baraj al Renașterii Etiopiei (Gerd) în zonele muntoase din nordul Etiopiei, de unde curge 85% din apele Nilului.

Gerd este cel mai mare proiect de baraj hidroelectric din Africa, iar Etiopia îl consideră vital pentru a-și satisface nevoile energetice.

X