Primarul comunist din Bălți se plânge că actuala guvernare de la Chișinăul încearcă să-l suspende. Alexandr Petkov se opune construirii de poduri în oraș

Author:

Primarul municipiului Bălți, al doilea oraș important din Republica Moldova, Alexandr Petkov, declară că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău a decis să pornească, prin Judecătoria municipiului Bălți, procedura prin care să fie suspendat din funcție. Și asta pentru că ar nu fi ajuns la o înțelegere cu autoritățile și nu a autorizat construcția unor poduri pe centura orașului Bălți, transmite stiripesurse.md.

Funcționarii, la momentul proiectării acestui proiect, nu s-au consultat cu nimeni din autoritățile publice, nu au consultat opinia întreprinderilor mari, care vor fi afectate în primul rând de aceste lucrări. Nu au consultat nici măcar opinia structurilor guvernamentale și au aprobat un proiect de ocolire potrivit căruia căile de ocolire să treacă prin orașul Bălți”, a precizat Alexandr Petkov.

Primarul spune că s-a adresat personal prim-ministrului Dorin Recean pentru a găsi soluții ca locuitorii orașului Bălți să nu fie pătimiți. Pentru a evita crearea unui colaps în transport, a propus cale de traversare a căii ferate, însă autoritățile din Guvern au ignorat propunerea sa, afirmă edilul.

Pașii pe care îi întreprind autoritățile sunt îndreptați împotriva bălțenilor. Este vorba de două poduri pe care guvernarea vrea să le repare fără să țină cont de noi. Au decis să ignoreze decizia noastră, a bălțenilor. Iar eu sunt la straja interesului bălțenilor. Nu voi permite să-și bată joc de bălțeni. Vom construi orașul așa cum dorim noi!”, a mai spus Alexandr Petkov.

Președintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale, a declarat că „atacul” asupra primarului de Bălți este, de fapt, un atac asupra sa în perioadă electorală și că acest atac ar fi început în momentul în care la Bălți ar fi fost creată o coaliție a socialiștilor cu PAS.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit cu o reacție, negând declarațiile primarului de Bălți. Solicitați să comenteze aceste afirmații, reprezentanții ministerului au comunicat că Inspectoratul Național de Supraveghere Tehnică a emis un proces-verbal contravențional după ce Primăria municipiului Bălți nu a eliberat în termenul prevăzut de lege autorizația solicitată de construcție a podurilor din oraș. „Alte declarații ale domnului primar de Bălți sunt un fals și nu corespund realității”, a fost comentariul oferit pentru IPN.

Administrația de Stat a Drumurilor a înaintat cererea pentru a primi autorizația de construcție pentru lucrările de proiectare și reparație a podurilor din orașul Bălți. Conform legislației în vigoare, autorizația de construire se emite de către primar în termen maxim de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării. Din motivul că Primăria municipiului Bălți nu a emis autorizația de construcție, Inspectoratul Național de Supraveghere Tehnică a emis un proces-verbal contravențional”, menționează serviciul de presă al ministerului.

De asemenea, MIDR precizează că „obiectivul Administrației de Stat a Drumurilor este să repare acele poduri cât mai repede pentru a evita orice risc pentru viața și sănătatea oamenilor”. Responsabilii de la minister au mai spus că cele două poduri din Bălți sunt în stare avariată și reprezintă riscuri pentru circulația rutieră.

X