În ultimul deceniu, câinii robotizați au trecut de la stadiul de science-fiction la cel de produs foarte real, în special pentru forțele militare și de securitate publică, precum și pentru actorii privați și comerciali.
Dar forțele armate ucrainene, blocate de ani de zile într-o luptă împotriva invaziei rusești, au fost cele care au preluat conducerea în ceea ce privește desfășurarea câinilor roboți – două tipuri, chiar – într-un război real.
În prima săptămână din august, Kurt’s Company, o unitate specializată din cadrul Brigăzii 28 Mecanizate din Ucraina, a postat pe Instagram un videoclip care prezenta teste ale capacității de deplasare pe tot terenul a unui robodog în sălbăticie, urmat, trei zile mai târziu, de un alt videoclip care prezenta un robodog într-o zonă rezidențială distrusă.
În următoarele câteva zile, The Telegraph, France24 și editorul german Bild au raportat că Kurt’s Company testa robodogi în mod operațional în regiunea Donețk din estul Ucrainei, locul unui asediu și al unui război de tranșee aparent fără sfârșit din 2014. Aceste rapoarte au confirmat că peste 30 de robodogi au fost furnizați prin intermediul companiei de securitate Brit Alliance, cu sediul în Regatul Unit, în special modelul BAD2 de a doua generație.
O recondiționare de primă generație realizată de Brit Alliance, denumită BAD1, pare să se refere la robodogul Unitree Go-2 Pro achiziționat din China și prelucrat în detaliu de Brit Alliance. Dar imagini mai recente ale unui robodog de a doua generație par să arate un robodog Lite3 Venture al companiei chineze rivale DEEP Robotics. (Chiar Brit Alliance a declarat presei că șasiul robotului BAD2 provine de la DEEP Robotics).
Robodogii ambelor companii sunt ieftini în comparație cu alternativele construite în Occident, în intervalul de preț 2 000-3 000 de dolari. Prin comparație, pionierul roboților Boston Dynamics a debutat cu vânzarea comercială a roboțelului său Spot la prețul de 74.500 de dolari în 2020.
Directorul general al Brit Alliance a declarat pentru The Telegraph că acești câini-robot au fost concepuți pentru a reduce riscurile la adresa vieții umane, îndeplinind în același timp roluri de sprijin în recunoaștere, deminare și logistică – departe de câinii-robot ucigași descriși în episodul Black Mirror „Metal Head” din 2016, sau de un cyber-mastiff distopic al poliției.
Într-adevăr, se pare că noii câini mecanici ucraineni sunt testați operațional pentru recunoaștere, supraveghere și detectarea minelor/capcanelor, activități care, în mod normal, presupun punerea în pericol a vieții oamenilor.
Și din cauza lipsei acute de personal din armata ucraineană, este vital să se găsească modalități de apărare a liniei lungi de front cu un număr mai mic de soldați expuși.
După cum a declarat pentru The Telegraph comandantul Companiei lui Kurt (cunoscut și sub numele de Kurt): „Vom începe să îi folosim în masă după modernizarea completă a robo-câinilor la nevoile noastre.
Procesul este deja în desfășurare”.
Dar reportajul realizat de The Telegraph cu brigada ucraineană dezvăluie că Kurt are idei mai expansive cu privire la aplicarea roboților-câini. Da, livrarea de muniție către trupele din prima linie este o misiune vitală. Dar de ce nu ar trebui ca robodogii să livreze muniții direct trupelor ruse sau vehiculelor blindate – ca kamikaze?
În timp ce dronele kamikaze aeriene FPV mai ieftine s-au dovedit deja eficiente pentru Ucraina, robodogii kamikaze ar putea fi mai buni împotriva țintelor din interiorul clădirilor, tranșeelor, buncărelor sau pădurilor dense, pe care doar o minoritate de drone sunt proiectate să le navigheze în mod fiabil.