Jumătate de milion de verificări cu eDAC de la apariție: mai mulți români și străini cu probleme

Author:

Peste jumătate de milion de verificări cu aplicația eDAC au fost reallizate de la operaționalizare. Mai mulți copii și persoane cu nereguli depistate doar în ultima săptămână, potrivit Poliției de Frontieră, potrivit mediafax.

De la operaționalizarea aplicației eDAC și până în prezent, polițiștii de frontieră au efectuat peste 557.000 de verificări pentru a stabili situația legală a persoanelor și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, aplicația fiind folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră.

În cadrul acțiunilor, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor, împreună cei din poliție, imigrări și jandarmerie, au descoperit mai multe persoane, inclusiv cetățeni români minori cărora nu au putut să le permită continuarea călătoriei deoarece nu îndeplineau condițiile legale pentru a ieși din țară. Totodată, au fost înregistrate cazuri când echipele comune au depistat peroanele cu nereguli în zona publică a aeroportului.

De exemplu, luni, în 22 iulie, o echipă formată din doi polițiști de frontieră din cadrul Punctului Poliției de Frontieră Henri Coandă a legitimat o femeie, cetăţean român, care intenționa să călătorească în direcția Stokholm-Suedia. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că documentul de identitate prezentat de respectiva femeie este anulat din anul 2022. Acesteia i-a fost reținută cartea de identitate, iar femeia a renunțat la călătorie întrucât nu se mai afla în posesia unui alt document de călătorie valabil.

La aceeași dată, o echipă mixtă a interceptat și legitimat un adolescent, în vârstă de 15 ani, în zona plecări Schengen a Aeroportului Internațional Craiova care intenționa să călătorească în scop turistic, neînsoțit, în direcția Bergamo-Italia. Deoarece nu îndeplinea condițiile legale pentru ieșirea din țară (călătorea neînsoțit), acestuia nu i s-a permis continuarea călătoriei și a fost condus în zona publică şi predat unui membru al familiei.

O patrulă formată din polițiști de frontieră de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă a verificat, joi, în 25 iulie, o femeie care însoțea un cetățean român minor. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că procura prezentată este expirată din data de 24 aprilie 2022. Nefiind îndeplinite condițiile legale pentru a putea ieşi din România, călătoria copilului a fost întreruptă.







Un alt exemplu s-a înregistrat tot joi, 25 iulie, atunci când polițiștii de frontieră de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București au legitimat în zona publică patru persoane, toți cetățeni Nepal, care au declarat că vor să călătorească în vacanță, în Polonia, până la data de 31 iulie 2024. În urma verificărilor şi din discuțiile purtate cu angajatorul s-a constatat că aceștia nu se aflau în concediu de odihnă, respectiv învoire, şi nu se ştia de intenţia lor de a părăsi ţara. În urma celor constatate, cetăţenilor din Nepal le-a fost pus în vedere faptul că nerespectarea condițiilor de acordare a vizelor atrage revocarea acestora, fapt pentru care persoanele au renunţat la călătorie pentru a-şi continua activităţile lucrative.

Cel mai recent caz a fost înregistrat în urmă vineri, când, în urma unui control efectuat în zona publică-plecări, o echipă mixtă din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă București a legitimat un bărbat şi a constatat că acesta nu poate prezenta documentele personale, declinându-și identitatea verbal şi prezentând o fotografie de pe telefonul mobil cu un paşaport Pakistan. Asupra acestuia nu au fost descoperite alte documente care să ateste identitatea, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că aceasta se afla în şedere ilegală (aceasta nerespectând termenul de plecare voluntară din decizia de returnare). Bărbatul a fost preluat de o echipă operativă din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări în vederea dispunerii măsurilor legale.

„Întrucât în continuare se înregistrează cazuri cu cetățeni români minori care nu îndeplinesc condițiile legale pentru a ieși din țară, reamintim care sunt documentele necesare, în funcție de situație: dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare: document de călătorie valabil, acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți, acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele, doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens și doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei. Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de: document de călătorie valabil, acord din partea ambilor părinți, doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

X