Fără nici o urmă de îndoiala, in afara Uniunii Europene România ar fi fost o tara eșuata, cine știe unde am fi ajuns. Și nu vorbim doar de miliardele de euro încasate, ci și de tot restul angrenajului – bună guvernare, justiție, securitate, management, investiții, know-how, relații comerciale – România a parcurs in 17 ani de la aderare un drum de bunăstare fără egal in istoria contemporană.
Îi datorăm enorm Uniunii Europene, dar când o sa știm că datoria a fost plătită?
11 fotbaliști ai Naționalei, 50 de mii de români de pe Allianz Arena și 6 milioane de români care muncesc în Uniunea Europeană au atitudinea și mentalitatea care transmite că datoria a fost plătită. Am primit enorm de la Uniunea Europeană însă PIB-ul Uniunii Europene nu ar fi fost același dacă în fabrici, șantiere de construcții, ferme agricole, spitale, școli, hoteluri și restaurante nu ar fi muncit români. PIB-ul Uniunii Europene nu ar fi fost același dacă România nu s-ar fi dezindustrializat, devenind un rai pentru importurile din Uniunea Europeană. PIB-ul Uniunii Europene nu ar fi fost același dacă românii care muncesc acolo nu ar fi trimite bani acasă – un calcul simplu arată că dacă 6 milioane de romani trimit in țară 500 de Euro pe lună, se strâng 36 de miliarde de Euro pe an – bani care intră în consum și din care marea majoritate se întorc la firmele din Uniunea Europeană.
Cei 11 fotbaliști ai naționalei, cei 50 de mii de români de pe Allianz Arena și cei 6 milioane de români care muncesc în Uniunea Europeană le spun noilor lideri care vor conduce Romania începând din 2025 că datoria a fost plătită. Este momentul pentru o mare schimbare de atitudine și de mentalitate în rândul politicienilor, fără extremist, fără naționalism, fără suveranism, însă cu conștiința împăcată că datoria a fost plătită. Avem nevoie de politicieni care să nu mai sară în sus când Uniunea Europeană le cere să sară. Care să nu uite să întrebe ce primim la schimb atunci când ni se cere ceva. Care să nu accepte să mai fim păcăliți așa cum am fost păcăliți cu Schengen. Care să ceară răspicat funcții în instituțiile Uniunii Europene pentru a lua decizii și în interesul românilor.
Am ajuns o forța în Uniunea Europeană și a venit vremea să ne comportăm ca atare. A venit momentul să spunem răspicat Uniunii Europene că datoria României a fost plătită și că așteptăm să fim tratați cu adevărat ca un membru cu drepturi egale.
___
Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România