La 1 aprilie, fără nicio glumă, prima zi de lucru de când Bulgaria și România sunt în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, un reporter al publicaţiei bulgare 24CHASA a făcut un drum scurt până la Viena. Pe aeroportul din Viena, în ciuda acordului, austriecii verifică în special cetățenii români și bulgari.
În cele din urmă, a trebuit să verificăm, la faţa locului, dacă au meritat cei 13 ani de aşteptare pentru a zbura fără verificarea paşoapoartelor în zona de liberă circulaţie a Europei. Faptul că exact Austria a fost cea care a oprit Bulgaria atât de mult timp, iar Viena a devenit cauza pentru care ţara nu este membră cu drepturi depline a spaţiului Schengen, a fost motivaţia care a stabilit destinaţia. În mod clar, efectul “Schengen”, cel puţin pe Aeroportul Sofia, este unul benefic. Întregul parcurs pe Aeroportul Sofia, de la ghişeul de check-in pentru bagaje, la controlul de securitate, până la ieşirea pentru zborul de Viena, a durat şapte minute. Ghişeurile pentru controlul paşapoartelor mai sunt acolo, dar pasagerii trec efectiv pe lângă ele, iar prima coadă e cea de la urcarea în avion. Acolo se verifică, desigur, cardul de îmbarcare şi actele personale.
Spre comparaţie, în era de “dinainte de Schengen”, la ultima noastră călătorie, pentru parcurgerea traseului de la ghişeul de check-in până la poata de îmbarcare pentru avion, nouă ne-au fost necesare circa 25 de minute, cu acelaşi număr de pasageri. Zborul nostru de după-amiază a decolat la ora 14:10, de la Sofia, şi a aterizat la Viena la 14:50 ora locală. Acolo a urmat însă o surpriză. Austriecii păreau să nu fi înţeles pe deplin că noi suntem deja de 24 de ore în Schengen, fapt pentru care a urmat o verificare a paşapoatelor celor care au zburat din Bulgaria. Ghişeuri nu erau, dar doi poliţişti s-au postat la intrarea pe coridorul prin care trebuia să ieşim. Şi ţineau în mână o hârtie pe care scria că este pentru pasagerii Schengen. Şi exact sub această hârtie, poliţiştii austrieci ne verificau actele. Destul de superficial, e adevărat, în comparaţie cu două-trei zile în urmă pentru state din afara Schengen, dar s-a format o coadă acolo. Verificarea a fost totuşi una expeditivă – cinci-şase minute pentru toată lumea şi Viena îşi deschidea porţile.
Austria verifică cetățenii din România și Bulgaria
Adevărul este că Austria şi-a păstrat dreptul de a face asemenea verificări ad-hoc de acte pentru cei sosiţi din Bulgaria şi România, ca parte din condiţiile Vienei de a ridica pe deplin veto-ul. După sosirea noastră cu trenul expres, care face legătura directă dintre aeroport şi centrul oraşului, am ajuns la Stephansplatz, la catedrala “Sfântul Ştefan” din Viena.
Sursa: Revista Presei Rador Radio România