„Pot fi inventate tot felul de scuze și pretexte pentru a amâna aderarea totală la spațiul Schengen, dar acest lucru va cauza daune enorme pe termen scurt”, spune liderul UDMR, Kelemen Hunor, la congresul PPE: „Tangoul politic din jurul aderării la Schengen nu poate fi nici asumat, nici continuat”.
Kelemen Hunor spune că nu mai este vreme pentru scuze
„Tangoul politic din jurul aderării la spațiul Schengen nu poate fi nici asumat, nici continuat. Trebuie să spunem asta clar și răspicat și aici, în familie. Putem și vom proteja frontierele externe ale Uniunii și suntem pregătiți să facem acest lucru. Pot fi inventate tot felul de scuze și pretexte pentru a amâna aderarea totală la spațiul Schengen, dar acest lucru va cauza daune enorme pe termen scurt. De aceea, și de aici, îi rog pe toți cei care au avut rezerve față de aderarea României la spațiul Schengen să pună pe primul loc interesele noastre comune pe termen mediu și lung, nu câștigul politic imediat”, spune Kelemen Hunor.
El afirmă că Uniunea Europeană trebuie să se asigure că drepturile minorităților naționale autohtone din Europa sunt respectate, „oricât de dificil ar fi pentru unele state membre să accepte acest lucru. Aceasta este, de asemenea, o sarcină europeană, deoarece diversitatea culturală și etnică sunt elemente esențiale ale Europei unite”.
UE trebuie să dea dovadă de putere din interior
„Uniunea Europeană trebuie să devină din nou puternică. Dar puternică nu în interior, față de unii care nu sunt de acord cu modul în care este condusă și se iau deciziile. Trebuie să dea dovadă de putere în exterior, redevenind relevantă și, da, prin a fi inevitabilă în modelarea politicii mondiale. Nu mai putem amâna dezvoltarea unei politici de apărare și securitate comună și a unei capacități de apărare cu reacție rapidă. Aceasta trebuie, desigur, să completeze, nu să înlocuiască tot ceea ce ne oferă Alianța Nord-Atlantică. De asemenea, trebuie să fim pregătiți să protejăm comunitățile din Uniunea Europeană de migranții ilegali, atacurile asimetrice și de războiul informațional în spațiul digital”, adaugă președintele UDMR.
Totodată, el afirmă că Partidul Popular European își ține Congresul în România, „la periferia Uniunii și la periferia NATO”
„Aceasta înseamnă responsabilitate, oportunitate, dar și risc în același timp. Această periferie se întinde din statele baltice până în Bulgaria. În prezent, aceasta este cea mai vulnerabilă regiune din UE. De aceea, atunci când oamenii văd că unele state membre încă aplică standarde duble față de statele din această zonă, se simt nedreptățiți. Sunt chiar revoltați”, încheie Hunor.