Schengen – Ungurii dau alerta din datele Frontex: ‘Migrația către Europa a crescut pe toate cele trei rute!’
Datele furnizate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) arată o creștere semnificativă pe toate cele trei rute principale de migrație anul trecut – spaniolă, italiană și balcanică – a declarat miercuri dimineață consilierul principal pe probleme de securitate internă al premierului ungar, pentru televiziunea publică ungară M1, relatează Rador Radio România.
György Bakondi a declarat că, odată cu creșterea migrației către Europa în ultimul an, există semne tot mai evidente ale prezenței crimei organizate.
Consilierul principal a adăugat că, la începutul acestui an, acțiunile forțelor de poliție sârbe la granița sudică a Ungariei au frânat migrația, întrucât au fost prinși un număr mare de persoane care se pregăteau să treacă ilegal frontiera, au fost prinși traficanți de persoane și au fost găsite arme și documente false. Până în prezent, în acest an, autoritățile ungare au reținut 56 de persoane care au trecut frontiera și trei traficanți de persoane, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, a precizat consilierul principal.
Creștere a numărului de migranți
În același timp, György Bakondi a subliniat că în sudul Serbiei și pe ruta balcanică s-au format blocaje, deoarece migranții nu se pot apropia de granița cu Ungaria. Poliția italiană a întărit protecția frontierei slovene în două direcții: spre Bosnia și Herțegovina, Croația și Slovenia și spre România, unde se înregistrează o creștere semnificativă a numărului de migranți care se ascund în vehicule la frontiera verde și în punctele de trecere a frontierei.
György Bakondi a mai afirmat că nu a existat nicio schimbare în politica de migrație a Uniunii Europene și că mai multe elemente ale pactului convenit privind migrația amenință potențial suveranitatea statelor naționale și securitatea poporului european.
Pactul perpetuează scenariul fals conform căruia cei care sosesc sunt refugiați politici și ar trebui să li se permită să intre pe teritoriul ungar sau că ar trebui înființate ghetouri mari de migranți pentru a le judeca cererile de azil și apoi să fie trimiși înapoi de unde au venit, a precizat consilierul.
Ce vrea Ungaria?
György Bakondi a calificat cota din pact drept periculoasă, deoarece ar însemna că un centru cu sediul la Bruxelles ar decide cine ar trebui să fie admis, cine ar trebui să fie sprijinit și cine ar trebui să locuiască cu cine. Acesta este motivul pentru care Guvernul ungar nu acceptă această politică de migrație. Nu este o coincidență faptul că una dintre întrebările din cadrul consultării naționale, care se va încheia miercuri, se referă la imigrația ilegală, a adăugat consilierul principal.
György Bakondi s-a referit, de asemenea, la declarațiile făcute de premierul slovac în timpul vizitei sale de marți la Budapesta, care vor asigura o cooperare pe termen lung între forțele de poliție din cele două țări și vor consolida lupta împotriva crimei organizate și a traficului de persoane. Consilierul principal pe probleme de securitate internă a vorbit, de asemenea, în cadrul emisiunii „Bună dimineața, Ungaria!” (Jó reggelt, Magyarország!) difuzată de Radio Kossuth, din Budapesta, despre disponibilitatea forțelor – regimente de polițiști de frontieră și polițiști – pentru a asigura supravegherea frontierei la granița ungară, precum și despre gama largă de colaboratori.
Guvernul ungar ar dori ca UE să acopere cel puțin jumătate din costurile de control al frontierelor și nu doar Slovacia, Austria sau Turcia să ajute cu trimiterea de forțe de poliție și echipamente tehnice, ci și UE să participe mai activ la controlul frontierelor, a declarat György Bakondi în cadrul emisiunii radio.