Europarlamentarii bulgari dinamitează scandalul Schengen: solicitare către Comisia Europeană cu privire la eliminarea controlului în porturile de pe Dunăre
Comisia Europeană trebuie să se pronunţe în mod explicit dacă frontierele fluviale şi porturile intră în domeniul de aplicare al acordului privind admiterea parţială şi treptată a Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen.
Întrebarea este adresată Comisiei Europene de către europarlamentarii bulgari de la GERB/PPE Emil Radev şi Andrei Novakov, după ce toate documentele oficiale ale Uniunii Europene vorbesc despre “eliminarea controlului la frontierele maritime şi aeriene interne”, relatează Rador Radio România.
Reclamă cozile de la frontiera cu România
Solicitarea scrisă adresată Comisiei Europene vine după o serie de întrebări şi semnale de la transportatorii bulgari, care până în prezent petrec ore şi zile, aşteaptând la coadă pentru legăturile de feribot cu România, la punctele Oriahovo – Bechet şi Silistra – Călăraşi, informează GERB.
“Mediul de afaceri pune pe bună dreptate această întrebare, pentru că încă de la Pachetul Mobilitate, transportatorii sunt obişnuiţi să citească cuvânt cu cuvânt regulile europene, pentru a înţelege exact ce li se cere şi pentru a evita prejudicii din cauza sancţiunilor şi amenzilor. După ani în care aceste companii au suferit pierderi din cauza aşteptării la cozi pentru verificări la punctele de control, este destul de logic ca acum afacerile să se întrebe dacă acordul privind admiterea parţială în Schengen acoperă toate frontierele de apă – atât maritime, cât şi fluviale”, a comentat Andrei Novakov.
“Am arătat în mod repetat că admiterea deplină a Bulgariei în Spaţiul Schengen se numără printre principalele noastre priorităţi. Aderarea la Schengen şi cu frontierele terestre rămâne obiectivul nostru important, prin urmare, lupta nu se încheie cu admiterea parţială convenită, dar insistăm ca aceasta să fie interpretată şi implementată clar”, a menţionat Emil Radev.
Potrivit celor doi europarlamentari, este logică eliminarea controlului în porturile fluviale în cadrul acordurilor la care s-a ajuns deja pentru aderarea treptată a Bulgariei la Schengen. Totodată, cei doi solicită Comisiei Europene să se pronunţe asupra acestei chestiuni, înainte ca acordul să intre în vigoare, pe data de 31 martie anul acesta.