Politicienii de la sud de Dunăre se țin tare: Bulgaria îşi va menţine poziţia privind intrarea în Schengen
Vorbind cu reporterii despre eforturile Bulgariei pentru a adera la spaţiul Schengen fără frontiere, vicepremierul şi ministrul de externe Mariya Gabriel a afirmat vineri că Sofia îşi menţine poziţia de a manifesta înţelegere pentru situaţiile politice interne (ale altor ţări), dar îşi va menţine poziţia obţinută cu muncă asiduă, eforturi şi rezultate, anunță Agerpres.
Ea participă la o şedinţă a Comisiei parlamentare de politică externă.
Pentru Bulgaria este important să-şi susţină în continuare poziţia conform căreia şi-a câştigat statutul de membru al Schengen, a spus Gabriel. Ea a citat un raport al Comisiei Europene din 18 octombrie care afirmă că ”Bulgaria a pus în practică un management al frontierei solid cu o supraveghere frontalieră eficientă şi controale sistematice la frontieră”. Raportul a fost urmat de o misiune reuşită în noiembrie, a spus ministrul de externe.
Discuţii simultane sunt în desfăşurare cu Ţările de Jos şi Austria. De asemenea, contează şi poziţiile celorlalte state membre, a afirmat Mariya Gabriel.
Ea i-a mulţumit preşedinţiei spaniole a Consiliului UE pentru menţinerea subiectului Schengen pe agendă.
Întrebată dacă pentru Bulgaria există opţiunea unei intrări în etape, Gabriel a spus că în eventualitatea unei astfel de opţiuni aceasta ar trebui să includă frontierele terestre. Este un pachet Schengen care include frontierele aeriene, terestre şi maritime care va facilita afacerile, va reduce aglomeraţia la graniţe şi va aduce beneficii reale oamenilor. Mariya Gabriel a fost întrebată dacă Bulgaria a stabilit condiţii suplimentare, ea răspunzând că toate condiţiile au fost îndeplinite.
Au loc discuţii despre măsuri voluntare, care fac parte din legislaţia Schengen, pentru a reafirma disponibilitatea Bulgariei de a proteja frontierele externe ale UE. Nu este vorba despre condiţii, ci despre acţiuni comune, a spus ea.
Întrebată dacă există o ‘strângere cu uşa’ legată de condiţiile pentru intrarea Bulgariei în Schengen, Gabriel a afirmat că acest lucru face parte din specificul negocierilor. Ea a spus de asemenea că nu există niciun risc pentru Bulgaria şi România să fie separate în cursa lor pentru Schengen şi a subliniat importanţa rămânerii lor împreună.
Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.